Bemutatkozott a legnagyobb elektromos Volkswagen I.D.

Az április 16. és 24. között megrendezett Sanghaji Autószalon sem marad elektromos Volkswagen tanulmányautó nélkül, itt lesz ugyanis először megtekinthető élőben az I.D. széria legújabb tagja, a ROOMZZ. Ahogyan az lenni szokott, a rendezvény előtt pár nappal a német gyártó úgy döntött, hogy nem rejtegeti tovább villanyautóját, mely a CROZZ sportterepjárón is túlnőve a legnagyobb tagja a MEB padlólemezt hordozó merőben diverzifikált I.D. családnak. A tágas belteret a Volkswagen igyekezett úgy kihasználni, hogy az teljes mértékben megfeleljen az önvezető technológiával felszerelt koncepciók elvárásainak, azaz hogy az utasok kényelmesen, üléspozíciójukat maguk beállítva élvezhessék egymás társaságát. A 4-es szintű autonómiával pedig a sofőrnek sem kell kimaradnia a mulatságból, az ID. Pilot mód mesterséges intelligenciája gondoskodik az autó irányításáról.

Mindez persze a távoli jövő, a ROOMZZ koncepció egyelőre inkább csupán vizuális kényeztetés az autószalon látogatói számára, ám ülésekben a gyártási változatban sem lesz hiány: összesen heten férnek majd el a terepjáróban. Külső megjelenésre a hatalmas SUV a CROZZ nagytesója, magán hordozva az I.D. tanulmányautók jellegzetességeit, mint például a fényszóró-dizájnt és a megvilágított emblémát, belül viszont újítani akartak a németek: a műszerfalat egészen szerényre tervezték, melyen a kormány és a digitális eszközök magányosan „lebegnek”.

Az autó egyébként négykerék-hajtással mozog, a két, együttesen 225 kW teljesítményű villanymotor jóvoltából. A százas gyorsulást 6,6 másodperc alatt teljesíti, végsebessége pedig 180 km/h-ra van korlátozva. A 82 kWh-s akkupakk 450 kilométeres hatótávra elég az európai WLTP szerint, a 150 kW-os DC villámtöltésnek köszönhetően pedig mintegy fél óra alatt elérhető a 80%-os töltöttség. Végleges változatot a ROOMZZ-ból valamikor 2020-ban láthatunk, megvásárolni pedig először a kínaiaknak lesz lehetőségük 2021-ben. Állítólag más piacokon is elérhető lesz az autó, de erről egyelőre nem ismertek a pontos részletek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.