Ez már nem koncepció: első képeken a Volkswagen I.D.

Mind a Volkswagen, mind az elektromobilitás jövője szempontjából sorsdöntő villanyautónak ígérkezik az I.D. széria legelső tagja, melynek bemutatásához egyre közelebb kerülünk: szeptemberben már gyártási változatban láthatjuk a ferdehátút, de mindössze 24 nap múlva már az előrendelés is megnyílik az első limitált szériás darabokra. A 2020 elején karbonsemleges sorozatgyártásba kerülő teljesen elektromos meghajtású I.D. nem csupán egy drámai szemléletváltást képvisel a német autógyártó konszernen belül a fenntarthatóság és szén-dioxid kibocsátástól mentes közlekedés felé, de az első igazán nagy számban gyártott, tömegesen elérhető, és megfizethető villanyautóként hirdetik a marketingesek, azaz nagy eséllyel állít át sokakat az elektromos meghajtásra. A specifikációt illetően csak a korábbi pletykákra tudunk hagyatkozni, melyek 330 és 450 kilométeres hatótávról szólnak a WLTP szerint a két választható akkumulátornak megfelelően, a fedélzeti töltő pedig 7,2 vagy 11 kW-os AC töltést enged, míg DC hálózaton egészen 125 kW-ig mehetünk. A kisebbik akkumulátoros változat indulóára 30 ezer euró alatt várható. Bár a fontosabb tulajdonságokról egyelőre hallgat a Volkswagen, az előrendelés időpontjáig visszaszámláló információs weboldalon most közzétett egy rövid leírást az autó intelligens és interaktív fényszórójáról, és két rövid videóban a kocsi is megvillan. Ez az első alkalom, hogy hivatalos forrásból láthatjuk az I.D. gyártási változatát álcamatrica nélkül, jóllehet a jármű alakján és fényszóró-kialakításán kívül túl sok mindenre nem derült fény. A következő hónapokban valószínűleg egyre több jellemzőjét fedi majd fel az I.D. hasonló formában a szeptemberi premierig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.