Bemutatkozott a Mercedes-Benz tisztán elektromos kisbusza

A márciusi Genfi Autószalonon koncepció formájában már megismerhettük, most viszont a Frankfurti Autószalon előtt két héttel végleges formában is bemutatkozott a Mercedes-Benz teljesen elektromos meghajtású kisbusza, az EQV. A Daimlerhez tartozó német márka a legelső tisztán villanyos prémium MPV-ként (Multi-Purpose Vehicle) hirdeti a járművét, amiből már sejthetjük, hogy ez idáig nem volt nagy tolongás ebben a szegmensben – de nem csupán a prémium minőségű kisbuszokból nem készült eddig elektromos, hanem úgy egyáltalán egy nagyobb család, vagy társaság számára kényelmesen használható autóból sem, hiszen a Nissan e-NV200-a is inkább a munkavégzéshez ideális.

A gyártósorra szánt EQV nem sokat változott a koncepcióhoz képest, mindössze annyi lehet szembetűnő, hogy a jármű orra immáron sokkal inkább tükrözi az EQC sportterepjáró meglehetősen jellegzetes, és sokak által erősen kritizált dizájnját. Az EQV könnyen összetéveszthető egy hagyományos V-osztállyal, hiszen a tervezők még a hűtőrácsot is nyitva hagyták, így aztán a villanyhajtásról tulajdonképpen csak a kék színű típusjelzés, és a kipufogó hiánya tanúskodik.

A hajtáslánc specifikációi már nagyrészt ismertek voltak: a jármű aljában egy 100 kWh-s Li-ion akkupakk fekszik, amelyből 90 kWh a ténylegesen használható. Ezzel nagyjából 405 kilométerre viszi el gazdáját a villany-kisbusz a WLTP szerint. A kombinált fogyasztás 27 kWh/100km, a végsebesség pedig 160 km/h, amelyről a 150 kW teljesítményű motor gondoskodik. Az AC töltés egy vízhűtéses 11 kW-os fedélzeti töltőn keresztül történik, míg aki villámtölteni szeretné az EQV-t, annak 110 kW töltési teljesítmény áll rendelkezésre, amivel kevesebb mint 45 percre van szükség 10% és 80% között.

Dimenziók tekintetében is ugyanazt nyújtja az elektromos kisbusz, mint a hagyományos, így a vásárlók két méret közül választhatnak. Az alapvetően 6 üléses jármű könnyedén 7, illetve 8 ülésessé alakítható, és az ülések szembe is fordíthatók egymással. A műszerfal egy 10 colos érintőképernyőnek ad helyet, mely hangvezérléssel és számos innovatív funkcióval segíti a sofőrt.

A gyártás a V-osztály és a Vito modelleknek is helyet adó észak-spanyolországi üzemben fog történni, megjelenésének időpontjáról és az árazásáról azonban egyelőre nincsenek hivatalos információk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.