3425 km villanyautóval 24 óra alatt

Egy hete egy Kia e-Niroval bejártuk az országot, és kevesebb mint 24 óra alatt közel 1300 km-t autóztunk. Könnyű menet volt, egy nap alatt nem is nagyon akarunk többet menni. Pedig megfelelő villanyautóval és megfelelő körülmények között lehet akár sokkal többet is autózni.

A Porsche nemrég a dél-olaszországi Nardò körpályán tesztelte a Taycan terhelhetőségét, aminek keretében 24 órán keresztül váltott sofőrrel hajtották az autót 195 és 215 km/h közötti tempóval. Az autó csak a rövid töltések idejére állt, ami alatt a sofőrök is cserélni tudtak. A külső hőmérséklet a nap során elérte a 42, az aszfalt pedig az 54 °C-os hőmérsékletet, de a Taycan jól bírta a strapát. A 24 óra átlagsebessége a töltésre fordított időt is figyelembe véve 143 km/h-ra jött ki, ami a ekkora távon rendkívül magas érték. A rövid töltési idő kulcsa a nagy teljesítményű töltés, amit a Taycan egyelőre egyedülálló 800 V-os rendszere tesz lehetővé.  A nagy teljesítményű töltés természetesen rengeteg hővel is jár, aminek elvezetéséről a Taycan a jelek szerint megfelelően gondoskodik.

A Porsche nem adta meg, hogy hányszor és hány percig töltött, de ha 205 km/h-s átlagsebességet veszünk alapul, akkor az elért táv megtételéhez 16 óra 42 percen keresztül kellett hajtaniuk. Így töltésre a nap során összesen valamivel több, mint 7 órát szánhattak. Hogy ezt hány részletben tették, azt a Taycan töltési görbéjének ismerete nélkül nagyon nehéz megtippelni, de valószínűleg több mint 15 alkalommal állhattak meg tölteni, alkalmanként 25-30 percre. A 24 óra alatt megtett táv egyébként azonos a San Francisco – Chicago távolsággal, amire a Google Maps az amerikai autópályákon pihenők nélkül 32 órás menetidőt prognosztizál.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.