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
auto
2024. 04. 19. péntek

Vedd a helyit, igyál csapvizet és ne autózz feleslegesen

elektromos autó

Autót többségünk nem környezetvédelmi, hanem kényelmi megfontolásból vásárol. A választáskor azonban szerencsére egyre többen figyelembe vesznek környezetvédelmi szempontokat is. A hibrid, konnektoros hibrid és 100%-ban elektromos autók vételára egyre csökken, így egyre szélesebb réteg engedheti meg magának, hogy ha akar, környezetbarát módon autózzon. Sajnos az elektromos autók fenntartása és üzemeltetési költsége – ha már megvásároltuk – annyira alacsony, hogy sokakat sarkal feleslegesen megtett kilométerekre.

Forgalmi dugó Angliában (Forrás: Daily Mail)

Feleslegesen autózni pedig a leginkább környezetszennyező, akármilyen autóval is tesszük ezt. Ha rendszeresen azért megyünk el a város túlsó végébe fagyizni, vásárolni, vagy étterembe, mert az ingyen töltők korában ez nem kerül semmibe, azzal nem védjük a környezetet, hiába elektromos autóval tesszük meg ezt az utat. Talán eszünkbe sem jut, de három módon is feleslegesen terheljük a környezetet az ilyen utakkal:

  • bár az energiamix szerencsére fokozatosan zöldül, még mindig túlsúlyban van a környezetszennyező erőművekkel termelt áram. Mondhatjuk ennél a pontnál, hogy én a saját háztetőmön lévő napelemes rendszerrel termelem az áramot, tehát ez zöld áram. Azonban ha mi nem autóznánk el teljesen feleslegesen ezt az áramot, a napelem akkor is termelne, és fedezné a szomszédok fogyasztását, így védenénk a környezetet
  • az elektromos autók akku élettartama az eddigi tapasztalatok szerint lényegesen kedvezőbben alakul, mint azt akár az autógyártók remélték volna. Az akku nem akar tönkremenni. Ettől függetlenül ha egy autó éves 25 ezer km helyett 40 ezret fut a felesleges utak miatt, akkor egész biztosan hamarabb kerül leselejtezésre. Tehát ezért is feleslegesen terheljük a környezetet, amikor indokolatlanul autóba ülünk.
  • a városi dugókat a sok autó okozza. Sajnos egyelőre túlsúlyban vannak a környezetszennyező autók. Hiába megyek én elektromossal, ha én is növelem a dugót, akkor miattam is többet pöfög a sok dízel a belvárosban.

Szemétlerakó Szocsi mellett

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legzöldebb kilométer az, amit meg sem teszünk. Sokan nem engedhetik meg maguknak anyagi okokból, hogy a régi autójukat környezetbarátra cseréljék. Azonban ők is rengeteget tehetnek a környezetvédelemért olyan egyszerű dolgokkal, mint a helyi termékek vásárlása. Aki még a WC-papírt is Kínából rendeli meg, mert 10 fillérrel olcsóbb, vagy kényelmesebb, hogy házhoz hozza a futár, bele sem gondol, hogy mennyire környezetszennyező körülszállítani a világon a sok apróságot. Nem csak a helyi zöldségesre kell gondolnunk, amikor helyi terméket vásárolunk, persze a helyi kistermelőt támogatni azért is érdemesebb, mert ha a szomszéd zöldségesnek több pénze van, talán ő is többet költ majd a nekem munkát biztosító vállalkozásnál vagy akár az én cukrászdámban.

Az üzletekben vásárolva rendszeresen látom, hogy az emberek pakolják a bevásárlókocsiba a zsugorfóliázott ásványvizet. A többség itt az olcsóbb, saját márkást választja. Talán el sem olvassák a címkét, ez gyakran csapvíz. Igaz az ország túlsó végéről. Magyarország területének túlnyomó részén kiváló minőségű víz folyik a csapból. Aki még inkább biztosra akar menni, felszerelhet vízszűrőt. Amellett, hogy rengeteg pénz marad a zsebében, nem fogja szennyezni a levegőt, hiszen azt a 20 liter egyszerű csapvizet nem csak a boltból kell hazavinni autóval (mellékszál, de ha nem vennénk 20 liter vizet, talán jöhettünk volna gyalog vagy kerékpárral a boltba), hanem ide is szállították, általában kamionokkal. Jó esetben az ország túlsó végéről, rosszabb helyzetben külföldről. Aki csapvizet iszik, az nem az olajipart és műanyaggyártást támogatja a pénzével, hanem félre tudja tenni. Aztán vásárolhat belőle elektromos autót, hogy a nélkülözhetetlen kilométereket is tisztábban tehesse meg.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.