ÁFA-mentes lett Kínában a Tesla

Elon Musk Kínában tett látogatása nem volt eredménytelen. Bizonyára számos tárgyaláson vett részt, melynek egyik eredménye, hogy a kínai kormány felvette a Tesla elektromos autóit a forgalmi adó alól mentes járművek listájára. Kínában a helyben gyártott autók mentesek a 10% forgalmi adó alól. Természetesen a sanghaji üzem felépítésével a Tesla is megkapja ezt a kiváltságot, az Egyesült Államok és Kína között folyamatban lévő kereskedelmi viták ellenére.

A Tesla a tervek szerint egyelőre csak a Model 3 típus gyártását tervezi a kínai Gigafactory 3 üzemben, azonban a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium nyilatkozata szerint az adómentesség minden a Tesla által Kínában értékesített elektromos autóra vonatkozik, beleértve az Amerikából importált Model S és Model X típusokat is. A meglepő döntés okait a közlemény nem ismertette, persze a sanghaji üzem felépítése és a hozzá kapcsolódó beruházások bizonyára nyomós érv volt a tárgyalások során.

Kína a világ legnagyobb elektromos autó piaca, így az adómentesség komoly extra bevételeket jelenthet a Tesla számára. Az adómentességnek köszönhetően a Tesla Model 3 kínai ára akár 12 654 euróval csökkenhet, ami több, mint 4 millió forint.

Korábban a Tesla az árfolyam ingadozásokra reagálva áremelést tervezett Kínában, amit egyelőre még nem hajtottak végre. A Bloomberg véleménye szerint körülbelül 2%-kal emelkedhetnek a Tesla árak a közeljövőben.

EZT OLVASTAD MÁR?  Eltűnnek a vezetékek a GM villanyautóinak akkumulátorából

Decemberben egy újabb áremelkedés várható, ugyanis Kína az importált járművekre vonatkozó vámokat ismét 25%-ra, az autóalkatrészekre érvényes vámot pedig 5%-ra emeli. A Tesla esetében ez a helyben gyártott Model 3-ra nem, azonban az importált Model S és Model X típusra vonatkozni fog. A várható áremelés jelentősen felpörgetheti a következő néhány hónapban a kínai Tesla eladásokat.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.