Elektromos buszt teszteltek a repülőtéren

Augusztus végén (22-31 között) elektromos buszt teszteltek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér flottájában az utasok szállítására a terminál és a repülőgépek között. Az autóbuszt a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó kínai tulajdonú technológiai vállalat, a BYD bocsátotta a Budapest Airport rendelkezésére a tesztre. A teszt célja, hogy a repülőtér partnereit, különösen a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégeket minél inkább környezetbarát működésre ösztönözzék.

Teljesen elektromos BYD busz teszteltek a repülőtéren (forrás: Budapest Airport)

A háromajtós 12 méter hosszú alacsonypadlós buszt eredetileg városi használatra tervezték és mintegy 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Az akkumulátor 20%-os töltöttségi szintről a megfelelő töltőberendezéssel körülbelül 4 óra alatt tudja elérni a teljes töltöttséget, így az éjszakai, forgalommentes időszakban feltölthetők a következő napi használathoz.

Temesváry Péter, a Budapest Airport környezetvédelmi és működésbiztonsági igazgatója kiemelte: „Az elektromos busz tesztelése kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük a repülőtéri zöld flotta további fejlesztésének igényeit és feltételeit. A karbonsemlegességen túl a Greenairport Programunkban a repülőtéri partnereinkkel közösen dolgozunk a repülőtér fenntarthatóbb működéséért.”

Az elektromos autóbusz a terminál és a repülőgépek között szállította az utasokat augusztus végén (forrás: Budapest Airport)

A Budapest Airport számára fontos az elektromobilitás, ezért a repülőtér közlekedési hálózatának modernizálásakor a munkatársainak napi munkavégzéséhez teljesen elektromos járműveket is vásároltak, a flottában megtalálható egy teljesen elektromos Smart, két Volkswagen eGolf, egy Nissan Leaf és egy Nissan e-NV elektromos kisbusz is.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos buszra váltott a FlixBus Németországban

Elektromos autót használsz?