Ezzel a versenyautóval száll be a Porsche a Formula E-be

Több mint 30 év után tér vissza a Porsche az együléses autóversenyzéshez, és nem is akárhogyan, hiszen az ABB FIA Formula E versenysorozat 2019/2020-as szezonjához a tisztán elektromos hajtáslánc fejlesztésében szerzett mindenféle komolyabb tapasztalat nélkül fog beszállni a német csapat. A Porsche még 2017-ben, a Mercedes-Benzzel egy időben jelentette be csatlakozási szándékát a szériához, ám csak most látta elérkezettnek az időt, hogy a versenypályára épített autóját bemutassa. A Porsche 99X Electric premierje valójában inkább csak szimbolikus jelentőségű, hiszen minden csapat ugyanazzal a standard karosszériával indul, így a fényezésen és a matricázáson kívül senkinek sem okoz meglepetést a látvány. A gyártó a tőle korábban megszokott hagyományos versenysport-színezést választotta, így a Formula E-ben is fekete-fehér-piros köntösben száguldozik majd a TAG Heuer Porsche Formula E csapat járműve. Ami a névadást illeti, a márka megtartotta a versenyautóinál és kétajtós személyautóinál használt háromjegyes formátumot: a 99-es számmal a Formula E projekt fontosságát igyekeztek kifejezni, míg az X a prototípus-versenyzés iránt mutatott előretekintő hozzáállást jelöli.

Ugyebár a kaszni és az akkumulátor adott, és a teljesítmény is korlátozva van a szervezők által, de a hajtáslánc megtervezése és fejlesztése teljes mértékben a csapatokra van bízva, nem véletlenül tartott közel két évbe a Porsche 99X Electric megépülése. A vállalat ugyanis mindössze két dolgot hívhatott segítségül: az LMP1-es hibrid versenyautóinál szerzett tapasztalatot, valamint a teljesen elektromos, sorozatgyártásra szánt Taycan fejlesztésének eredményeit, mely ugyanazt a 800 voltos rendszert használja, mint a Formula E versenyautó. Mivel mind a versenypályán, mind a német márka utcai járműveinél fontos a teljesítmény és az energiagazdálkodás összhangja, a hatodik szezonját kezdő versenysorozat rengeteg tapasztalattal tud szolgálni a Porsche későbbi zéró emissziós modelljeihez.

EZT OLVASTAD MÁR?  RE:CHARGE at Home néven videó podcastot indított a Jaguar Racing

A svájci óragyártó által szponzorált hivatalos TAG Heuer Porsche Formula E csapat legelőször október közepén, Valenciában áll a nyilvánosság elé, ahol a két pilóta, Neel Jani és André Lotterer is elviszi néhány tesztkörre a versenygépet, mielőtt élesben is bizonyítanának novemberben.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.