Bár már nincs ingyen, mégis nő a nyilvános töltések száma

Az előző évet Magyarországon a fizetős töltés évének hívtuk, hiszen a szolgáltatók sorra jelentették be, hogy a töltőiknél már fizetni kell a felhasznált energiáért. Annak ellenére, hogy a legtöbb helyen már nincs ingyen-áram, az elfogyasztott energia és a töltések száma egyaránt tovább nőtt.

A magyarországi nyilvános elektromos autó töltőállomásokon összesen 7,1 GWh energiát használtak fel a villanyautósok – írja az MTI a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteki közleményére hivatkozva

A töltések száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest 25 százalékkal nőtt, a töltésekre fordított energia mennyisége pedig ennél is nagyobb mértékben,  30 százalékkal növekedett. Természetesen ez nem a teljes, elektromos autókba töltött energiamennyiség, mivel a villanyautókat otthon, munkahelyen stb. is tölteni lehet, sőt, ezeket kihasználva lesz igazán komfortos az elektromos autó használata.

A fenti növekedés ellent mond azoknak a villanyautós fórumokban, Facebook csoportokban gyakran hangoztatott véleményeknek, melyek szerint a fizetős töltés bevezetését követően jelentős mértékben csökkent a nyilvános töltőoszlopok kihasználtsága.

Természetesen a töltőpontok és az elektromos autók, azaz a felhasználók száma is nagyot nőtt. Három éve még csak 108 darab engedéllyel rendelkező nyilvános oszlop volt Magyarországon, de a számuk 2019-ben 770-re nőtt. Tavaly 183 településen már 1320 nyilvános töltőoszlopot használhattak a villanyautósok, ami mintegy 70%-os növekedés. Eközben a tisztán elektromos autók száma a 2019 végi 7432-ről 12.566-ra (+ 69%), a tölthető hibridek száma pedig 9288-ról 14.557-re (+57%) nőtt az előző évben, így a töltőoszlopok számának növekedése követte a tisztán elektromos autók terjedésének mértékét. Kétségtelen, hogy a töltések számának és a felhasznált energia mennyiségének növekedése elmaradt az autók és az oszlopok számának változásától, de nem jelentős mértékben. Ezen kívül az autók akkumulátora is folyamatosan növekszik, amely lehetővé teszi, hogy azonos útra több energiát vigyünk magunkkal otthonról és kevesebbet kelljen út közben betölteni.

Nagyot ugrott az elektromobilitás szolgáltatók száma is hazánkban. A 2017 óta kiadott összesen 37 ilyen engedélyből 15-öt 2020-ban adott ki a MEKH nyilvános elektromos töltőberendezés üzemeltetésére.

A legtöbb töltőoszlop még mindig Budapesten üzemel, a fővárosban 479 készülék áll a villanyautósok rendelkezésére. A lista második helyén Győr áll 39 db töltőoszloppal, majd holtversenyben Kecskemét és Székesfehérvár következik 37-37 töltővel. Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy ezt indokolja a villanyautók területi eloszlása is, hiszen 27.123 zöld rendszámos autóból 12.311-et Budapesten regisztráltak és csak a maradékon (14.812) osztoznak a vidéki települések. Érdemes azonban belegondolni, hogy a budapesti villanyautósok zöme Budapesten tud otthon tölteni, így nekik elsősorban vidéki töltőhálózatra van ahhoz szükségük, hogy hosszabb útra is elektromos autóval indulhassanak a fosszilis energiával hajtott autójuk helyett.

A hivatal közleményében hangsúlyozta, hogy folyamatosan nyomon követi az elektromobilitás fejlődését, mivel az elektromos autók használata a jövőben hatással lehet a villamosenergia-ellátás biztonságára. Az elektromos autózás növeli a villamosenergia-keresletet, de ennél jelentősebb lehet a csúcsidei igényekre, ezen keresztül az ellátásbiztonságra gyakorolt hatása. Az elektromos autók a jövőben jelentősen növelhetik a villamosenergia-csúcsigényeket, ugyanakkor a villanyautók megfelelő technikai, infrastrukturális és szabályozási háttér mellett növelhetik is a rendszerbiztonságot – emelte ki a MEKH.

A közlemény szerint az elektromosítás egyre nagyobb teret hódít a közlekedésben, köszönhetően az akkumulátoros energiatárolás fejlődésének és költségcsökkenésének. Az e-mobilitás jelentős potenciállal bír a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentésében.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján nyilvános elektromos töltőberendezés üzemeltetését és elektromobilitás szolgáltatásokat csak az energiahivatal jóváhagyásával lehet végezni. Engedélyköteles minden közterületen, közintézmény épülete mellett és közintézmény ügyfélparkolóiban, a közforgalmú üzemanyagtöltő-állomásokon, a közforgalom számára nyitott magánterületen, vagy nyilvános parkolóban üzemeltetett elektromos töltőberendezés. A háztartásokban és egyéb nem nyilvános helyeken, például munkahelyeken, az elektromos jármű töltése nem engedélyköteles tevékenység – közölte a MEKH.

Címlapkép: Gustavo Fring at Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.