KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

A Niot is utolérte a chiphiány

Az autóipart sújtó chiphiány utolérte a kínai Nio-t is – jelentette a Reuters. A cég pénteken közölte, hogy a félvezető chipek hiánya miatt öt munkanapra leállítja gyártását Hefei üzemében. A Nio első negyedéves szállítási előrejelzését szintén mintegy 19 500 járműre csökkentette, szemben a korábban várt 20-20,5 ezer járművel.

Az elmúlt hónapokban számos nagy autógyártó, köztük a Volkswagen, a Nissan, a Honda, a Renault, a GM és a Daimler is kénytelen volt visszafogni a termelést, mivel a legnagyobb beszállítóik, mint a Continental, a Valeo és a Bosch, nehézségekbe ütköztek a szükséges elektronikai eszközök beszerzésénél. A vállalatokat váratlanul érte a félvezetők globális piacán kialakult hiány.

A Toyota még januárban állította le kínai gyártósorait, a FiatChrysler Kanadában és Mexikóban állított le gyáregységeket, a Ford pedig az amerikai Kentucky államban zárta be ideiglenesen a gyárát.

Az amerikai autógyártók közül a Ford Motor arra számít, hogy akár 2,5 milliárd dollárt is elvihet idei nyereségéből a chiphiány miatti termeléskiesés, míg a General Motors 2 milliárd dollárra becsüli a hatást – írja az MTI.

A Volvo AB haszongépjármű-gyártó, svéd multinacionális vállalat kedden közölte, hogy a félvezetők globális piacán kialakult hiány jelentősen visszaveti a termelést és így nyereségét is a második negyedévben. A Volvo, amely 18 országban működtet gyárakat, áprilisban ugyancsak a termelés leállítására kényszerül.

A chiphiánynak az az oka, hogy a gyártókapacitásokat lefoglalták az olyan elektronikai fogyasztási cikkeket előállító vállalatok, mint az okostelefon-gyártók, amelyek a fejlettebb és nagyobb haszonnal eladható félvezetőket vásárolják, de a hiány kialakulásában a kínai technológiai vállalatokat sújtó amerikai szankciók is szerepet játszanak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.