5 csillagot kapott az IONIQ 5

Ahogy egy mai autótól elvárható, természetesen a Hyundai IONIQ 5 is 5 csillagot kapott az EuroNCAP töréstesztjén, a remek eredmények pedig különösen nem meglepők azt követően, hogy a koreai testvérszervezet vizsgálatán az eddig etalonnak tartott Tesla Model 3-nál is jobban szerepelt.

A csillagok számánál beszédesebb a százalékos eredmények összevetése a versenytársakkal, ilyenkor azonban érdemes odafigyelni arra, hogy kisebb mértékben évenként eltérnek a feltételrendszerek, ezért csak a közelmúltban tesztelt típusokkal reális az összehasonlítás. A Hyundai újdonságának felnőtt utasok védelménél elért 88%-os eredménye elsősorban a térdlégzsákon veszített pontok miatt marad el a Volkswagen ID.4 93%-os és a Škoda ENYAQ iV 94%-os értékétől, de az oldalról érkező behatásnál a hátul ülők miatt is pontot vesztett a koreai modell. A gyermekek biztonsága 86%-ot kapott. Ebben a kategóriában pontot veszített többek között az első utasülésnél és a hátsó középső ülésnél az isofix rögzítési pont hiánya miatt. A VW ID.4 és az ENYAQ egyaránt 89%-ot ért el ebben a kategóriában.

A gyalogosvédelemre kapott 63% is kevésbé jó eredmény, mint a Škoda 71%-os, illetve az ID.4 76%-os pontszáma, a biztonsági segédfunkcióknál azonban tarolt a koreai elektromos SUV, 88%-os eredménnyel szerepelt ebben a kategóriában, míg a Škoda ENYAQ csak 82%-ot, a Volkswagen ID.4 pedig 85%-ot ért el.

Az alábbi videó talán leginkább látványos része az utóbbi kategória, csodálatos, amint az Ioniq 5 még a takarásból tempósan érkező kerékpáros előtt is lefékez.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.