Fa dőlt a Teslára – videó mutatja mit bír az üvegtető

Nem, nem a Tesla találta fel, de valószínűleg a gyártó autóinak szerepe volt a teljes panoráma üvegtetők terjedésében. Egyre több új autón tűnnek fel a teljes tetőt lefedő üveglapok, egyes típusoknál pedig, így a Model Y-nál is, már a középső keresztmerevítőt is elhagyják és valóban egy darab üvegből áll az egész tető.

És, hogy ez mennyire biztonságos? Egy friss baleset videója talán megnyugtatja azokat, akik aggódnak emiatt.

Hátul jó ülni

Ha ültünk már olyan autóban, ahol az egész tető egy folytonos üveglapból áll, akkor könnyen lehetett az az érzésünk, hogy a kocsi legjobb helye a hátsó üléssor. Főleg egy szép, napos idejű kirándulás alkalmával egészen pazar látványt nyújt, ahogy belátni az autó felett az égboltot, az út fölé hajló fákat.

Természetesen ezek az üveglapok lamináltak, így nem törnek szilánkosra, mindenfajta UV és infravörös szűrővel vannak ellátva, sőt, van olyan típus (pl. BMW iX), ahol gombnyomásra el is sötétedik a felület. De vajon mennyire biztonságos ez a megoldás?

Az IIHS által végzett egyik törésteszt azt is megméri, hogy mekkora terhelést bír ki az autó teteje. A Model 3-nál azt találták, hogy a kocsi a saját súlyának hatszorosát bírja ki. Természetesen mind a 3-as, mind az Y szinte minden főbb szervezet összes töréstesztjén átesett már, és 5 csillagos eredményt ért el.

A laborban végzett tesztek azonban egy dolog, a való élet ezeknél meredekebb szituációkat tud produkálni. Sam Fursey Youtube csatornáján osztott meg egy felvételt, ami valószínűleg sokak rémálmát mutatja a valóságban. A 2 éves, 75 ezer kilométert futott Model 3-mal éppen egy barátját és annak menyasszonyát vitte az esküvőjükre, amikor az út mellett álló egyik hatalmas fa megadta magát és pont az autójuk üvegtetejére zuhant. A násznép egy része a mögöttük lévő autóban volt, ami fedélzeti kamerával volt felszerelve, így megörökítette az esetet. Az ütéstől a Tesla majdnem az aszfaltig rogy össze, és a kár tetemes – azon sem lepődnénk meg ha gazdasági totálkár lenne a vége. Szerencséjükre azonban az autó megvédte őket, és mind a 3-an saját lábon hagyták el a roncsot.

Egyelőre úgy néz ki, még a biztosító is fizet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.