Főoldal » zöld rendszám » Szombathely egy részén ingyenes a parkolás zöld rendszámmal

Szombathely egy részén ingyenes a parkolás zöld rendszámmal

Szombathely közgyűlése elfogadta a módosító javaslatot, amely szerint a zöld rendszámmal rendelkező környezetkímélő járművek 2022. január 1-től ingyenesen parkolhatnak a zöld (II-es) és sárga (III-as) zónákban. Ezzel egyidejűleg megszűnik a környezetkímélő járműveknek a féléves és éves parkolási bérlet árából járó 50%-os kedvezmény – írja a Savaria Fórum.

A piros zónában tehát a zöld rendszámos elektromos és plugin hibrid autók használóinak is fizetniük kell a parkolásért. A kedvezményt azért nem terjesztették ki erre az övezetre is, hogy csökkenjen a belváros zsúfoltsága. Az előterjesztésben a zöld rendszámos autók támogatása mellett az összes autóst a belváros elkerülésére szeretnék motiválni.

A kedvezményt azért vitatták leginkább a képviselők, mert a hibrid autók is zöld rendszámot kapnak, nem csak a tisztán elektromos járművek. Hasonló problémával szembesült korábban a pécsi városvezetés is, ahol a zöld rendszámos autók egyszerű és automatikus parkolási kedvezménye helyett minden villanyautósnak regisztrálni kell az ingyenes mentességhez. Jelenleg ezekben a városokban ingyenes a parkolás zöld rendszámmal rendelkező autókkal.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.