Költségtakarékos megoldást kínál a Tritium új 150 kW-os töltőoszlopa

Az ausztrál Tritium töltőoszlop gyártó bemutatta legújabb, PKM kódnevű sorozatát, melynek legfontosabb újdonsága a 950 voltos DC mikrohálózat, ami lehetővé teszi, hogy több egymás mellé telepített töltőoszlop dinamikusan ossza meg egymással a rendelkezésre álló teljes elektromos teljesítményt. Ez egy költségtakarékos megoldást jelent, mivel az áramszolgáltatóknak jelentős összeget kell fizetni a rendelkezésre álló teljesítményért, valamint az autótípusok maximális töltési teljesítményében komoly eltérések mutatkoznak, így egy elektromobilitás szolgáltató anélkül tud több töltőoszlopot telepíteni egy helyszínre, hogy az oszlopok maximális teljesítményének megfelelő kapacitást lekötné. A PKM sorozat első tagja a PKM150, amely 150 kW-os maximális teljesítménnyel rendelkezik.

Eddig minden Tritium töltőoszlop saját kapcsolószekrénnyel rendelkezett, az új megoldással azonban az infrastruktúra megosztható lesz, így már a töltőállomások telepítése is gazdaságosabbá válik, de az üzemeltetésnél is jelentkezik a megtakarítás a kisebb lekötött teljesítménynek köszönhetően. Ha pedig megfordítjuk a dolgot, akkor ezentúl több autó tölthet párhuzamosan azonos rendelkezésre álló teljesítmény mellett.

Annak ellenére, hogy a mikrohálózat 950 V feszültségen működik, a Tritium oszlopok továbbra is csak 400 Voltos töltést támogatnak, a mikrohálózat nagyobb feszültségének oka a kábel keresztmetszet csökkentése, amivel további megtakarítás érhető el a töltőállomás telepítésekor.

A költséghatékonyságot a fejlesztésnél is szem előtt tartották, így a PKM sorozatú oszlopok alkatrészei 80%-ban megegyeznek az előző, RTM sorozatban készült oszlopokkal. A PKM150 oszlopot hamarosan követi majd az 50 kW és a 100 kW maximális teljesítményre képes változat is.

Az új oszlopok egyaránt támogatják a CCS és CHAdeMO szabványt, azonban a maximális töltési teljesítmény eltérő. A CCS2 változatban 350 amper a maximális áramerősség, a CCS1 maximuma 200 A, a CHAdeMO csatlakozó pedig továbbra is maximum 125 A áramerősséget tesz lehetővé. Az oszlopokhoz maximum 6 méter hosszú kábel rendelhető, az információk pedig egy 10″ méretű kijelzőn jeleníthetők meg, amely nem érintésérzékeny, így a kezeléshez négy gomb is található az oszlopon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.