A Dacia Spring letarolta a román autópiacot

Októberben megkezdődött Romániában a Dacia Spring kiszállítása, majd novemberben, az első teljes hónapban a kis elektromos autó megszerezte az új autó eladások több mint tizedét. Nem az elektromos autók között ért el 10,4%-ot, hanem a teljes autópiacon.

A globális eladások koronavírus miatti visszaesése Romániát sem kerülte el, így az év első 9 hónapjában mindössze 88.253 új autót értékesítettek az országban, amelyből összesen 1914 példány volt tisztán elektromos. 2020 azonos időszakához képest ez ugyan 36%-os növekedés, de az igazi robbanást az idei október hozta el.

Romániában a bőkezű állami támogatásnak köszönhetően a Dacia Springet körülbelül féláron, kevesebb mint 3 millió forintnak megfelelő lejért vihették haza a korán ébredő vásárlók, amely hatalmas érdeklődést hozott a román márka első villanyautójának. A Spring kiszállítása októberben kezdődött és kevesebb, mint egy hónap alatt átadták az első 1000 autót, melynek közel harmada a román fővárosban, Bukarestben és környékén került átadásra. Az evmarket.ro beszámolójából azt is megtudtuk, hogy a túlnyomó többség (95%) DC villámtöltő csatlakozóval szerelt példányt választott, legnépszerűbb szín pedig a kék a vásárlók 40%-a ezt preferálta. A román támogatási rendszer változásai alapján 2022-ben is 10.000 euró alatt vihető haza a Spring alapfelszereltségű változata.

A piac letarolására visszatérve, novemberben összesen 11.480 új autót regisztráltak Romániában, amelyből 10,4%-ot, pontosan 1195 darabot a Dacia Spring jelentett. November végéig összesen 1537 Springet adtak át a vásárlóknak. Ha a lendület kitart az év végéig, van rá esély, hogy a román tisztán elektromos autó eladások nagyobb felét a Dacia zsebelje be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.