Már megint egy 1000 km hatótávú villanyautó: NIO ET5

December 18-án a NIO napon leleplezték a kínai gyártó újdonságát, az ET5 modellt, amely nem kevesebb, mint 1000 km megtételére képes egy feltöltéssel, igaz ezt a CLTC szabvány szerint mérték.

Nemrégiben már beszámoltunk egy 1000 km hatótávolságú elektromos autóról, a GAC Aion LX V leleplezésekor azonban sok olvasónk legyintett, ilyen csak Kínában van. Erre most jön a NIO, és ők is 1000 kilométeres hatótávot ígérnek. Persze a NIO szintén kínai gyártó, azonban épp megvetni készül a lábát kontinensünkön, annyira, hogy a Volkswagennel közösen számítják a CO2 kibocsátását, Norvégiában pedig már akku cserélő állomásuk is működik – ugyanis a NIO a villámgyors töltés helyett a váltott lovakra tette a voksot.

A tegnap leleplezett ET5 modellt a Tesla Model 3 versenytársának szánják. Kínában kb. 13,5 millió forinttól indul az ára, és nem csak szép az autó, műszaki tartalmát tekintve is lenyűgöző.

A belső hangulatról az 1,28 négyzetméteres napfénytető gondoskodik, melynek bevonata a bejövő UV sugárzás 99,9%-át kiszűri, kívülről pedig a karosszériába integrált LED első fényszórók és látványos LED hátsó lámpák, a keret nélküli ablakok teszik látványossá az autót, a komfortot növeli az önműködő, lágy ajtózárás, a kedvező légellenálláshoz pedig hozzájárulnak a ma már egyre inkább megszokottnak számító karosszériába süllyesztett kilincsek is.

Remek hír, hogy a modell nem csak a szürke három árnyalatában rendelhető a fekete és a fehér közötti skálán, hanem egészen élénk színek is megjelennek a 9 színből álló palettán, például napsárga, de első csók fantázianéven kínált rózsaszínt is választhatunk. A bátor színválasztás belül is velünk marad, így terrakotta vagy halványlila kárpitozást is választhatunk a konzervatívabb szürke, fekete vagy homokbarna helyett, és még a belső hangulatvilágítás színe is 256 színárnyalatból választható.

This slideshow requires JavaScript.

A középső képernyő 12,8 hüvelykes AMOLED kijelzőjének felbontása 1728×1888 pixel, ultramagas kontrasztaránnyal. A NOMI névre keresztelt asszisztensük állítólag nem csak okos, de még vicces is. A sportos ülések a fűtés mellett szellőztetéssel is rendelhetők.

Az 1000 km-es hatótáv mellett a dinamizmus sem rossz. Az ET5 meghajtásáról két állandó mágneses villanymotor gondoskodik (elől 150 kW, hátul 210 kW), a 360 kW (489 Le) összteljesítményű, 700 Nm nyomatékkal rendelkező hajtásrendszer 4,3 másodperces 0-100 km/h gyorsulást ígér. A saját fejlesztésű 4 dugattyús fékek pedig 100 km/h sebességről 33,9 méteres távon tudják megállítani az autót. A kezelhetőségre minden bizonnyal jótékony hatással van az 50-50%-os súlyelosztás valamint az 5 lengőkaros sportfutómű.

Számos autóban választhatunk 3-4 vezetési módból, az ECO+ és a Sport végletek között, a NIO azonban itt is többet, összesen 8 üzemmódot kínál. A szokásos Sport, Sport+, Komfort, ECO mellett külön módot választhatunk havas vagy nedves útra, sőt homokra, és ha ez még mindig nem lenne elég valakinek, van egy egyéni mód is.

Ti mit gondoltok, a kínai gyártók letarolják néhány év alatt az európai vagy az amerikai autópiacot?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.