PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 24. szerda

Meglepő képek érkeztek a Tesla új gyárának belsejéből

elektromos autó

A legtöbb autógyártónál az elérhető akkucellák mennyisége szabja meg az elektromosautó-gyártás felső korlátját . Így van ezzel a világ legnagyobb villanyautó gyártója is, csak a nagyságrend más: a Tesla a várakozások szerint több mint 850 ezer autót szállít majd le idén, mégis az akkura vár több modell gyártásának kezdete.

Ha minden igaz, akkor viszont hamarosan javulhat a helyzet.

Texasi meglepetés

Amennyire sokat tudunk a Tesla gyárainak építéséről, annyira furcsa, hogy az új austini üzem akkugyáráról még mindig két ellentétes elmélet kering. Az egyik szerint az építkezés második fázisában készül majd el az a csarnok, ahol a cellák készülnek, ennek elkészültéig ebben a gyárban csak a kaliforniai gyártósorról érkező aksikat szerelik pakkba. A másik teória szerint viszont már az első fázis részeként, a most elkészült hatalmas épület egyik sarkában cellák is készülnek majd.

Már készül a texasi gyártósor a Tesla új aksijához

A második elméletet erősítette, hogy nemrég arról készültek felvételek, hogy anód gyártósor feliratú szállítmány érkezett Austinba, az pedig nem valószínű, hogy ezt hónapokig, vagy egy évig csak raktározzák az új üzem egy sarkában. Most újabb fotósorozat erősíti meg a gyanút, miszerint a texasi gyárban a saját, helyi gyártású akkucellákkal indulhat meg a termelés a jövő év elején.

Az fenti képek szürkületkor, az ablakokon keresztül készültek, a gyár belseje pedig már ki volt világítva, így jól látható, mi zajlik odabent. Az internet népének egyöntetű véleménye szerint ezek bizony a cellagyártó sor részei – és hát amennyi virológus doktorit szerzett a Facebookon az elmúlt két évben, miért épp ez ne lenne igaz? A viccet félretéve a fotók valóban emlékeztetnek a korábban látott cellagyártó sorokra. A színezett ablakok a gépeken egyébként azt jelenthetik, hogy lézerrel működő berendezések vannak a szekrényben, azt pedig tudjuk, hogy az új 4680-as celláknál több ponton használnak lézeres hegesztést.

Ha helyesen értelmezzük a képeket, akkor ez azt jelenti, hogy az új aksik sorozatgyártása már tényleg nagyon közel van, és sokkal jobban áll, mint korábban gondoltuk.

Gigaparty Austin

A Tesla német gyárának megnyitója után többen felvetették Musknak, tarthatnának hasonló bulit az új amerikai üzemnek is, a Tesla vezetője pedig rögtön bele is egyezett ebbe. Most egy Twitteres poszt osztotta meg, hogy mennyire jól áll már az austini első fázis főépülete. Az épület pontos méretiről teljesen hivatalos adatunk nincs, de állítólag 1,22 kilométer hosszú és 7 emelet magas.

Azt tudjuk, hogy a Model Y próbagyártása már itt is zajlik, de kereskedelmi forgalomba jövő év elején kerülhetnek majd innen autók. Musk most ismét megerősítette, hogy 2022 elején tartanak egy a berlinihez hasonló nyitóbulit Texasban is – reméljük arról is a némethez hasonlóan sok videó és fotó árasztja majd el a közösségi médiát.

 

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.