Távozik a Smart négyszemélyes villanyautója

Az Electrive hírportál értesülései szerint decemberben végleg leállt a Smart EQ ForFour elektromos városi mini sorozatgyártása Szlovéniában, és a márka villanyautói közül immár csupán a kétszemélyes EQ ForTwo-t, és annak kabrió változatát lehet megvásárolni. A ForFour 2017-ben lépett piacra ForFour Electric Drive néven, az EQ jelzést a 2019-es ráncfelvarrással vette magára, ám ekkor csupán külsőleg alakult át a városi kisautó, 17,6 kWh-s akkupakkját és 60 kW-os villanymotorját megőrizte.

A modell kivezetésének oka az utód érkezése: 2021 őszén az IAA autókiállításon mutatkozott be a Concept #1 névre keresztelt tanulmányautó, amely a kínai Geely-vel való együttműködés eredménye, és semmilyen szempontból nem kötődik a korábbi Smart autókhoz. A gyártásra érett változat még az idén bemutatkozik és piacra kerül. Habár a ForFour pályafutása véget ért, a műszakilag nagyrészt azonos Renault Twingo Z.E. továbbra is elérhető azokon a piacokon, ahol megjelent.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.