Megvannak a Tesla 2021-es eladási számai

A szokásos gyakorlatnak megfelelően, a negyedév kezdetét követő 2-4 napon belül elérhetővé váltak a Tesla aktuális gyártási és értékesítési adatai, amik ezúttal egyben az éves adatokat is megadták. A vállalat ismét hatalmas növekedést mutatott, a 2020-as félmilliós darabszám után, most átlépték a kilencszázezret is – közel dupláztak.

A gyártó 2021-ben több autót adott el, mint a Model S 2012-es startja és 2019 között összesen.

2021 negyedik negyedévében a Tesla 305.840 autót gyártott és 308.600 autót adott át ügyfeleinek - a különbség a raktárkészletek terhére ment. Bár Elon Musk nemrég arról beszélt, hogy most már nem fogják olyan keményen megnyomni a negyedévek végét, és megpróbálnak kiegyensúlyozottabb modellre váltani, azért az értékesítési rekord így is megvolt, tavalyhoz képest 70%-kal több autót adtak el. A Fact Set által összegyűjtött elemzői várakozások átlaga 276.900 eladott autó volt a negyedév során, így ez az eredmény pozitív meglepetésnek számít.

 

Ha modellcsaládokra bontjuk a számokat, a Model 3 és Y 296.850 eladási darabszámot produkált - a pontos megoszlást a két típus között nem árulja el a vállalat, de az elérhető részadatok alapján, becsléseink szerint Amerikában és Kínában - ha szerényen is, de már - az Y vezet a házi versenyben, míg Európában továbbra is a Model 3 áll sokkal jobban, mivel az Y csak nyár vége óta érhető el, és egyelőre nagyon drágán, és csak egy verziót szállítanak. Itt Berlin idei indulása után fordulhat a kocka.

A Model S és X esetében jó hír, hogy már az utóbbi kiszállításai is megkezdődtek, azonban még az együttes számok is elmaradnak a korábbi várakozásoktól és  csak alig kétezerrel jobb, mint az előző negyedéves adat. Az ismert adatok alapján nem keresleti, hanem gyártási probléma áll emögött, ugyanis mindkét frissített típus gyártása nagyjából fél-fél évvel később és lassabban indult, mint azt eredetileg tervezték.

A vállalat 2021-ben összesen 930.422 autót gyártott le és 936.172 darabot adott el, ami új rekordnak számít. 2022-ben egészen biztosan átlépik az 1 milliót - elemzők 40-50%-os növekedést jósolnak, de hivatalos vállalás még nincs a cég részéről. Erre leghamarabb a körülbelül 3 hét múlva esedékes pénzügyi jelentés kapcsán kerülhet sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.