A Ford is támogatja a szennyező autók értékesítésének európai tiltását

A Ford európai üzletága is csatlakozott ahhoz a 27 vállalat által indítványozott petícióhoz, amely a belsőégésű motorral gyártott új személygépjárművek és kishaszongépjárművek értékesítésének 2035-től való betiltását kéri a döntéshozóktól Európában.

Az autógyártó közleményében azt írja, hogy a fosszilis üzemanyagot égető gépjárművek eltávolítása az utakról elkerülhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió elérje a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó célkitűzését 2050-re. Ehhez az első lépés a szennyező új autók értékesítésének leállítása, amelyhez olyan jogszabályok elfogadása szükséges, amelyek szabványokat és egyértelmű ütemtervet határoznak meg az ipar és a beszállítók számára, biztosítva az elektromos járművekre való átállást.

Az Európai Bizottság által benyújtott javaslat szerint 2035-től egységesen az egész EU-ban csak zéró kibocsátású személyautókat és kisteherautókat lehetne értékesíteni. Az Európai Parlament és az európai kormányok júniusban nyilatkoznak a javaslatról, a végleges döntés pedig őszre várható.

Az, hogy a Ford is beállt a javaslat támogatói mögé, természetesen azt is jelenti, hogy maga az autógyártó is teljesen elektromos portfólióval készül 2035-re. Sőt, a vállalat már tavaly bemutatta európai elekromobilitási stratégiáját, amelyben már 2030-ra 100%-ban teljesen elektromos eladásokkal számol a személyautói között, míg a haszongépjárművek kategóriájában 2/3-os arányt vár a zéró emissziós és plug-in hibrid járműveinek ugyanekkorra. A belsőégésű motor 2035-re a kisteherautókból is eltűnne, minden bizonnyal még egységes európai tiltás nélkül is.

Hogy milyen elektromos autók kerülnek piacra a közeljövőben Európában a Ford emblémájával, arról itt írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.