Halálos balesetet okozott egy Tesla Model Y Kínában

Két ember meghalt, további három pedig megsebesült, amikor Kínában egy Tesla két kilométeren keresztül száguldott és nekiütközött két motorkerékpárnak és két kerékpárnak. Az esetet számos térfigyelő kamera is rögzítette.

A balesetben résztvevő Tesla Model Y vezetőjének családtagjai azt nyilatkozták, hogy az autó váratlanul gyorsítani kezdett, nem reagált a fékpedál lenyomására és arra sem, ha parkoló állásba próbálta tenni a járművet.

A Tesla China reakciója szerint a rendelkezésükre álló adatok alapján a száguldás közben az autó gyorsítópedálja hosszabb ideig le volt nyomva, előfordult, hogy padlóig. Az adatok szerint a fékpedált nem használta a sofőr, azonban 4 alkalommal rövid gombnyomással megpróbálta P állásba tenni az autó irányváltóját. Ezeknél a próbálkozásoknál röviden fel is villantak az autó féklámpái. A P mód kiválasztásakor az autónak meg kellene állni, ehhez azonban nyomva kellene tartani a gombot, nem elég röviden megnyomni.

A közösségi médiában megkérdőjelezték a Tesla állításait, arra hivatkozva, hogy a jármű vezetője kamionsofőr volt. A Teslarati információi szerint a helyi hatóságok kizárták, hogy a jármű vezetője alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetett volna. Az autó maradványainak vizsgálatával a hatóságok harmadik felett fognak megbízni, amelyhez a Tesla megadja a szükséges segítséget. A hírek nem tettek említést arról, hogy a villanyautó a nagyerejű ütközés eredményeként kigyulladt volna.

Címlapkép: CNEVpost / Youtube

Többször is előfordult már hasonló eset, azonban lényegesen rövidebb volt az ámokfutás. A problémát az amerikai közlekedési hatóság is vizsgálta, a korábbi esetekről és a vizsgálat részleteiről, eredményéről az alábbi cikkben számoltunk be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.