Főoldal » elektromos autó » Kínai gyártású spanyol villanyautókat importálhat a német konszern Európába

Kínai gyártású spanyol villanyautókat importálhat a német konszern Európába

Ízlelgessük: Tavascan – ez a Cupra új villanyautójának neve. A Volkswagen Csoport Seat márkájából kinőtt gyártó elektromos SUV-ja az MEB platfromra épül majd, és az ID. 4, valamint az Enyaq testvérmodellje lehet, azonban azoknál jóval sportosabb, agresszívabb dizájnt kapott – legalábbis a tanulmányautó.

Az európai forgalmazás 2024-ben kezdődhet meg, de úgy néz ki, nem helyben készül majd az autó.

Ezt adta ki a matek

Az autógyárak természetesen nem szerelemből űzik tevékenységüket, hanem nyereséget akarnak termelni. Így nemzeti érzés ide, vagy oda, ha még a szállítási költségek és az import vámok után is jobban megéri Kínában gyártani, és onnan behozni az autókat, akkor ne lepődjünk meg, ha ezt teszik.

Cupra Tavascan (fotó: Galambos Tamás)

Korábban már szó volt róla, hogy a Volkswagen fontolgatja az egyelőre csak Kínában gyártott és csak ott kapható ID. 6 importját, de ez egyelőre nem történt meg.

A Cupra viszont úgy néz ki a kínai Anhuiban fogja gyártani a sportos elektromos SUV-ját, és hozzánk is onnan érkeznek majd az autók. Ez most már nem pletyka, a konszern megerősítette az értesülést az Automobilwoche kérdésére.

Cupra Tavascan (fotó: Galambos Tamás)

A kínai gyárat 2017-ben a JAC-vel közös vegyesvállalat keretében alapították, de az építést csak 2021-ben kezdték meg és jövő év közepén kezdődhet a termelés. Európába 2024-ben érkezhetnek innen az elektromos Cuprák.

A vállalat szerint egyébként jelenleg nem tervezik más villanyautók kínai importját a kontinensre, a Tavascan kivétel lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.