Főoldal » önvezetés » Még mindig nem adták ki a nagy Tesla FSD frissítést

Még mindig nem adták ki a nagy Tesla FSD frissítést

A Tesla önvezető szoftverének legutóbbi nagy frissítése még mindig a 10-s főverzió alá tartozott, ám a vállalat már november 11-én, 11 óra 11 perckor megkezdte a v11 kiadás kiküldést egyes autókra. Ezek azonban eddig még csak a cég saját alkalmazottainak autói voltak, pedig Musk azt ígérte, hogy már hálaadásra megkezdődhet a teljes nyilvános teszt.

Kapaszkodjunk meg, megint túl optimista volt és késnek.

Talán egy hét

A Tesla FSD programja november 24-én nyílt meg minden olyan észak-amerikai tulajdonos előtt, aki kifizette annak árát és szeretne részt venni a tesztüzemben. Ez a nyitás azonban még a 10.69.3-as verzióval történt.

A vállalat már elvileg november elején elkészült az új 11-es főverzióval, amely többek között lecseréli az Autopilot kódját, és az autópályákon is az FSD programot futtatja. Ahogy az ilyenkor szokásos, első körben az alfa szoftver a cég mérnökei tesztelik, majd a beta november 11-én a Tesla alkalmazottainak autóira került rá, hogy az esetleges hibákat még félig-meddig házon belül találják meg. Musk viszont ekkor még optimista volt, és november 16-án azt ígérte, hogy még hálaadás, azaz november 24 előtt kiterjesztik a tesztelők körét a cégen kívülre is.

November 24-én a nagy nyitás azonban még a 10.69.3.1 verzióval kezdődött meg, sőt ennek egy újabb, .2 jelzésű változata is megjelent december ötödikén. Egy twitteres üzenetben válaszolva azonban a Tesla vezetője december 5-én reagált a késést firtatók kérdésére és elárulta mikor érkezhet meg végre a v11 mindenkinek.

Ha hihetünk Musk becslésének, akkor nagyjából egy hét múlva, tehát a hónap közepén elkezdik nyilvánosan elérhetővé tenni a v11-et is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi a késés oka, de valószínű, hogy hibajavítások voltak szükségesek, mielőtt több százezer felhasználó megkaphatja a szoftvert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.