Főoldal » elektromos autó » Videó: utcára engedték a Volkswagen önvezető autóját

Videó: utcára engedték a Volkswagen önvezető autóját

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Volkswagen Csoport, az Argo AI, valamint a MOIA egy teljesen önvezető járművekre épülő utazásmegosztó szolgáltatást tervez elindítani 2025-ben Hamburgban, amelynek megvalósításához egy Volkswagen ID. Buzz típusú elektromos kisbuszt szereltek fel az autonómiához szükséges hardverekkel és szoftverekkel. Most elérkezett az ideje, hogy a münchenieknek is megmutassák, mit alkottak – na nem egy színpadon vagy plakátokon, hanem kint a forgalomban.

A fejlesztés azért ott még nem tart, hogy bárki rá merje bízni az életét az autóra, ezért a volán mögé ültettek egy felügyelőt, aki a kezét folyamatosan a kormány közelében tartva minden pillanatban készen állt a beavatkozásra. Ez volt azonban a legelső alkalom, hogy az ID. Buzz AD névre hallgató kisbuszt kiengedték az utakra, és erre a különleges mérföldkőre maga Herbert Diess vezérigazgató is elkísérte, aki a hátsó ülésről figyelte az eseményeket.

Az önvezető rendszerért felelős Argo AI ügyvezető igazgatója elárulta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az emberi kiszámíthatatlanság jelenti, például a járdán haladó gyalogosok, ugyanis míg egy ember látja az apró jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyalogos kilép a jármű elé, ezt borzasztóan nehéz megtanítani egy gépnek. A videóból az is kiderül, hogy amellett, hogy az önvezető ID. Buzz idővel a tömegközlekedés részévé válik, a partnerek áruszállító feladatokra is használnák. A jármű egyébként összesen 14 kamerát, 6 LiDAR-t, és 11 radart használ az érzékeléshez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.