A Toyota is elindul végre a villanyautók útján?

A Hyundai bejelentése után egy másik nagy ázsiai autógyártó, a Toyota is felvázolta nagyszabású terveit a jövőbeni elektromos autó gyártásra vonatkozóan. Ha emissziómentes közlekedésről van szó, a Toyota köztudottan az üzemanyagcellás meghajtást preferálja, valamint a hibrid technológiában is piacvezetőnek számít, azonban tisztán elektromos autók tekintetében még jócskán hátul kullog. A legújabb, Tokióban ismertetett tervezet szerint azonban mindez megváltozni látszik, és komoly előrelépés várható a  jövőben a japán autógyártó elektromos kínálatában.

A legfontosabb célkitűzés, hogy a 2020-as évek elejére több, mint 10, világszerte elérhető, teljesen elektromos autót szeretne piacra dobni a Toyota, s persze a legelső célpont a kínai piac lesz, de fokozatosan megjelennek a gyártó villanyautói a japán, indiai, amerikai, és európai kereskedésekben is. Természetesen az üzemanyagcellás meghajtás sem merül feledésbe, ennek kínálata is bővülni fog 2020 után mind a személy-, mind a haszongépjárművek terén.

A Toyota a Prius hatalmas sikerén felbuzdulva továbbra is előnyben részesíti a hibrid meghajtást a tisztán elektromossal szemben

A Toyota tervei szerint 2030-ra már évi 4,5 millió hibridet, és közel 1 millió akkumulátoros és üzemanyagcellás autót értékesítene. Továbbá 2025 környékére a Toyota és prémiummárkája, a Lexus kínálatában lévő összes modell vagy alapvetően elektromos lesz, vagy rendelkezni fog elektromos meghajtású változattal. A gyártó a hibridrajongók érdekeit sem szeretné figyelmen kívül hagyni, így a következő évtizedben ezekből is nagyobb választék lesz.

De vajon kelleni fog még valakinek hibridautó 2020 után, és amit még többen szeretnénk tudni: kapunk végre egy olcsó és megbízható tisztán elektromos kocsit a Toyotától?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.