Így áll az elektromos autó vásárlását támogató állami program

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Immár három hónapja tart a kormány elektromos autó vásárlását támogató második programja, aminek keretében a Magyarországon újonnan vásárolt tisztán elektromos autók vételárából az állam 21%-ot, de maximum 1,5 millió forintot átvállal, ezzel is ösztönözve az autósokat a tisztább meghajtás választására. A pályázatot először 2016 őszén hirdették meg, és ha lassan is, de 2018-ra végül beindult, majd a nyár végére a kibővített keret ellenére le is zárult a program. Ekkor döntött az Innovációs és Technológiai Minisztérium a folytatásról, aminek részleteit 2018. október 25-én jelentette be Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár. A némileg egyszerűsített szabályrendszerrel kihirdetett új ütem továbbra is az e-Mobi Nonprofit Kft hatáskörében maradt, de a támogatás már a konkrét autó kiválasztása előtt megigényelhető, így maga a támogató okirat kiállítása nem eredményezi automatikusan az autó megvásárlását is.

Az elmúlt három hónap során 368 magánszemély, gazdasági társaság és önkormányzat összesen 414 jármű támogatására adott be igényt. Eddig ebből 183 pályázatról született döntés. Az ITM közleménye arra nem tér ki, hogy szükség volt-e elutasításra, illetve hogy ez hány autó megvásárlásának támogatását jelenti. Az októberben indított második program keretében 3 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből maximális támogatási összeg esetén (ez a jellemző) akár 2000 autó vásárlása is támogatható lesz. Az ingyenes parkolás lehetőségét biztosító zöld rendszám mellett a fejlett országokban elérhetőhöz hasonló egyszeri támogatásnak jelentős szerepe volt abban, hogy Magyarországon jóval gyorsabb ütemben bővül a környezetkímélő autók állománya, mint a környező országokban (Ausztriát nem számítva).

Állami villanyautó (forrás: Varga Mihály FB oldala https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/posts/10156853378898776)

A 2016 és 2018 között lezajlott első ütemben a 2,3 milliárd forintos keretből mintegy 1600 autó támogatására érkezett igény. 2018. december végéig a kifizetés nagyjából 1000 autó esetében már meg is történt. Mivel az elszámolás még sok vásárlás után hiányos, a projekt lezárásának határidejét 2019. június 30-ra módosították.

Vecsés, Fő út

Sajnos az ITM közleménye egy szomorú hírről is beszámol. A szintén 2016-ban az önkormányzatok számára meghirdetett töltőtelepítési program keretében a lehívható 500 töltőből 2018 végéig mindössze 50 valósult meg. Azt már tudtuk, hogy a jogosult önkormányzatoknak csak a töredéke pályázott, és ők sem használták ki a rendelkezésükre álló keretet, de úgy tűnik, hogy a sikeresen pályázó 73 önkormányzatból is nagyjából minden harmadik valósította csak meg a beruházást (2018 végéig 23). A ma kiadott közleményben a januárban átadott egri töltők, és a még valószínűleg megvalósuló esztergomi és debreceni villámtöltők még nincsenek benne, de a többi önkormányzat valószínűleg vagy visszalépett, vagy kifutott a támogatási szerződésben rögzített határidőből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.