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
auto
2024. 04. 26. péntek

Most tapos igazán bele a Tesla: indul a kínai gyár

elektromos autó

Úgy látszik most már tényleg csak órákra vagyunk a sanghaji Tesla gyár indulásától és ez mindenkinek nagyon jó lesz. Mondjuk miért.

FRISSÍTÉS: A friss, éjszakai képek tanúsága alapján már valószínűleg folyik is a gyártás. Az épület áru és nyersanyagrakodó kapuinál kék konténerek sorakoznak és a tetőablakokon fény szűrődik ki a csarnokból.

Power On

Mint már többször írtunk róla, a kínai gyár 121 futballpályányi területének egyik sarkában egy külön alállomást húztak fel a nagyfeszültségű betáp fogadására és a kínai áramszolgáltató rendkívüli sebességgel dolgozott a szükséges kapcsolat kiépítésén.

Gigafactory 3 alállomás. Forrás: Jason Yang / Youtube

Gigafactory 3 alállomás. Forrás: Jason Yang / Youtube

Hogy ez mennyire nem volt triviális, azt mi sem mutatja jobban, hogy miközben az épület a mocsárból az autógyártásig mindössze 10 hónap alatt jutott el, kb. ugyanennyi időre volt szükség az 55 kilométernyi (!) vezeték és 17 kilométernyi földalatti kábelcsatorna telepítéséhez – az épület elektromos csatlakozásának engedélye volt ugyanis az egyik első dolog amiről az év elején jelentettünk.

A Bloomberg friss jelentése szerint, most már be is izzították a csatlakozást ami lehetővé teszi majd, hogy nyolcszorosára növelje a szolgáltató a teljesítményt. Bár áram eddig is volt a területen – ez kellett az építkezéshez és a hetek óta folyó próbagyártáshoz is – de enélkül nem indulhatna be a tömegtermelés.

Zöld lámpa

Szintén friss hír, amit a már eddig is sok információval szolgáló Vincent szellőztetett meg, hogy a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium legfrissebb listáján már szerepel a GF3 az autógyárak felsorolásában, az értesülést pedig kisvártatva megerősítette a Reuters is – írásuk szerint a gyár megkapta az utolsó engedélyeket is a hivataltól és most már bármelyik nap indulhat a termelés.

Helyi, a munkásoktól származó pletykák szerint erre már napokon belül sor kerülhet és ezt mi is logikusnak tartjuk lélektani szempontból – még akkor is, ha az első hetekben nyilván lassan indul majd a gyártás skálázása. Se szeri se száma nem volt a médiában azoknak a cikkeknek – és a „szakértői”  kommenteknek – amelyek hiteltelennek tartották a Tesla gyártási prognózisát. A területen a földmunkák tavaly év végén indultak, az alapkövet pedig idén januárban tették le. Sokan két fillért nem adtak volna azért, hogy tényleg idén év végére már autók gördülnek ki a kapun. Szinte biztos, hogy a Tesla a jövő hét szerdán esedékes harmadik negyedéves pénzügyi jelentését szeretné azzal felütni, hogy Kínában megkezdődött a Model 3 gyártása.

Ez nekünk is jó

Gyakran elfelejtjük, de a Tesla úgy jutott el odáig ahol ma tart, hogy mindössze egy darab autógyára van a világon. Ez nem csak a gyártási darabszámnak jelent korlátot, de megnehezíti a logisztikát és sokszor túlterheli a cég alkalmazottait is. Amióta 6 éve beindult a Model S európai és ázsiai kiszállítása, a Tesla minden új modelljének úgy néz ki a gyártása, hogy az aktuális negyedév első felében, gyakran első 8 hetében szinte kizárólag csak a tengerentúlra gyártanak, majd ezek az autók hajókra kerülnek és 20-22 nap alatt érnek el a másik kontinensre. (Kb. ugyanannyi ideig tart az út mind a két irányba). Ezután átállnak a hazai, illetve kanadai termelésre, az utolsó hónap végén pedig beleszakadnak a kiszállításokba. És nagyjából eddigre indul meg a tengerentúli vevőkhöz is a helyi kiszállítások zöme – volt olyan negyedév, amikor a cég a negyedév utolsó 10 napjában annyi autót adott át, mint az azt megelőző 80-ban.

Nem nehéz belátni ez mennyire kevéssé hatékony és milyen hihetetlen igénybevételnek teszi ki az alkalmazottakat is. Az egész mögött pedig nincs más, hogy valamennyire muszáj a Wall Streetnek megfelelni és a legyártott autók többségét az adott negyedévben átadni.

A kínai gyár kezdeti kapacitása idén valahol heti 1000 autó környékére van tervezve és jövő év elején ugorhat meg ennek háromszorosára. A termelés csak és kizárólag a kínai piacra szól és jelenleg egyedül a Model 3 SR+ változatára korlátozódik. Minden más továbbra is amerikai import lesz. Mégis ez jelentős árcsökkenést hozhat a helyi vásárlóknak és profitnövekedést jelent majd a cégnek. Arról nem is beszélve, hogy az extra kapacitás – még ha csak 5-10 ezer autót is jelent ebben az évben, elég lesz arra, hogy átlökje a céget az ígért 360-400 kocsi idei termelés alsó küszöbén, ami jótékonyan hat majd a cég részvényeinek árfolyamára.

Gigafactory 3. Forrás: Jason Yang / Youtube

Már nem kell sok hozzá. Forrás: Jason Yang / Youtube

És, hogy ez miért jó többek között nekünk is?

A megnövekedett gyártási kapacitás azt is jelenti, hogy a fremonti heti 7-8 ezer Model 3 nagy része már csak Amerika és Európa között fog megoszlani, így csökkenhet a várakozási idő és beléphetnek új hivatalos piacok – többek között a budapesti Tesla képviselet révén jövő év elején hazánk is. Az állandó rohanás mérséklése jó hatással lehet a gyártási minőségre is, illetve segítheti a Model Y korai gyártásának megkezdését is.

A legfrissebb helyi, a gyár munkásaitól származó pletykák szerint a tesztgyártás zökkenőmentesen halad, a gépsorok jól működnek. A kínai Global Times a Tesla Kínáért felelős alelnökére, Tao Linre hivatkozva egyenesen úgy tudja, már csak arra várnak, hogy a hatóságok bevizsgálják és jóváhagyják az első legördülő autókat és azonnal indul is az értékesítés.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.