Kalifornia betiltotta a percdíjas villanyautó töltést

Kaliforniában, a világ egyik leginkább elkötelezett villanyautós államában sem engedik, hogy tisztán a piac szabályozza az elektromos autók töltését. A közelmúltban kötelezték a szolgáltatókat a bankkártya elfogadására, most pedig az Electrek híre szerint betiltják a perc alapú számlázást. Az átállásra sem hagytak túlságosan hosszú időt a szolgáltatóknak, ugyanis a 2019 december 16-án elfogadott módosítás már 2020 január 1-től érvénybe lép.

Magyarországon még nem kötelező a bankkártya elfogadás, indítható alkalmazással, RFID kártyával a töltés, és gyakori a perc vagy darab alapú számlázás

A módosítás két legnagyobb vesztese az Electrify America és az EVgo szolgáltatók, akik jelenleg perc alapon számláznak. A módosítást azzal indokolták, hogy ezzel kívánják megvédeni a fogyasztókat attól, hogy meglepetés érje őket a töltés befejezésekor, ami kissé érdekes annak fényében, hogy a legtöbb villanyautós kevésbé van tisztában az autója akku kapacitásával és töltési sebességével, mint ahogy a percek múlását követni tudja. A szolgáltatók azzal érveltek a minisztérium tervezete ellen, hogy ők nem áramot adnak el, hanem töltési szolgáltatást nyújtanak, a minisztérium véleménye szerint azonban az áramot gépjármű üzemanyagnak kell tekinteni, amelynek mértékegysége kizárólag kWh és MJ lehet a vonatkozó BPC törvény 13400 paragrafus (a)(4) és (p) bekezdése értelmében.

Az Electrek kérdésére a minisztérium elmondta, hogy kiegészítő díjakat továbbra is felszámolhatnak a szolgáltatók, például: csatlakozási díjat; várakozási díjat, ha a teljes töltöttség elérése után nem választják le az autót a töltőről, valamint parkolási díjat is, feltéve, hogy ezeket a díjakat már a töltés megkezdése előtt egyértelműen közlik a fogyasztóval.

 

Kaliforniában a Tesla Superchargereket is fel kell szerelni kijelzővel

A módosítási csomagnak másik eleme, hogy 2021-től a töltők kijelzőjén meg kell jeleníteni a töltő teljesítményét, a töltési díjat 1 kWh-ra vonatkozóan és az áttöltött mennyiséget is, azaz a kijelzőn a felhasználó folyamatosan nyomon követheti a töltési díjat. Ez a feltétel leginkább a Tesla Superchargerekre hátrányos, amelyeken jelenleg ugyan kWh az elszámolási egység, de az autósok csak az autóban ülve látják a töltés előrehaladását, a töltőoszlopokon nincs kijelző.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.