Videó: hibátlanul driftel az önvezető, elektromos DeLorean

Izgalmas mutatvánnyal álltak elő a Stanford University Dynamics Research Lab mérnökei: elektromossá alakítottak egy 1981-es DMC DeLoreant, mely a leghíresebb driftbajnokokat megszégyenítő pontossággal viharzik át a terelőbóják között. A produkció természetesen jóval több, mint eszetlen kerékcsikorgatás és füstölés: a szakemberek olyan szituációra készítik fel az önvezető technológiát, amikor nem elég a vészfékezés, hanem egy hirtelen kormánymozdulattal ki kell térni az autó előtt megjelenő akadály elől, majd a lehető legnagyobb biztonsággal korrigálni, csúszós utakon is. A MARTY (Multiple Actuator Research Testbed for Yaw control) névre keresztelt klasszikusról már két évvel ezelőtt is láthattunk videókat, azóta viszont rengeteget fejlődött az autó, s már egészen bonyolult pályákon képes elsőre is hibátlanul végigdriftelni.

A Vissza a jövőbe filmekből ismert jármű csak kívülről eredeti DeLorean, belül teljesen átalakult a projekt kedvéért. A belsőégésű motor kikerült, és a lehető legnagyobb azonnali nyomaték miatt két villanymotort építettek be a mérnökök a hátsó tengelyre, amelyek 700 Nm nyomatékot küldenek a hátsó kerekekre. Új a felfüggesztés és a fék, két GPS antenna is fel lett szerelve, és egy csomó az önvezetéshez szükséges egyéb hardverrel gazdagodott az autó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.