Villanymotort szerelt csúcsterepjárójába az Audi

A kompakt A3 legújabb plug-in hibrid változatának bemutatását követően most a paletta másik végét vette kezelésbe az Audi, és a Q8 szabadidő-autó karosszériájára szerelte fel a töltőcsatlakozót, megteremtve ezzel a márka hetedik hálózatról is tölthető hibrid meghajtású autóját a 2019 közepén indított elektromosítási roham alatt. A Q8 TFSI e quattro két teljesítmény-fokozatban jelenik meg, mindkettőt ugyanazon hajtáslánccal, csak kissé eltérő konfigurációval: a munkán a legutóbbi Euro 6 AP szabvány szerinti 250 kW teljesítményű (450 Nm) 3.0-s TFSI benzinmotor, és egy 100 kW csúcsteljesítményű szinkronmotor osztozik. A kompakt villanymotor a nyolcsebességes tiptronic sebváltóval került egy házba.

A Q8 55 TFSI e quattro esetében a rendszer összteljesítménye 280 kW 600 Nm nyomaték mellett, a 0-100 km/h gyorsulás így 5,8 másodpercbe telik, a végsebesség pedig 240 km/h. A Q8 60 TSFI e quattro erősebb, akár 340 kW-nyi teljesítményt is ki tud facsarni magából 700 Nm nyomatékkal, így a sprintet is négytized másodperccel gyorsabban futja, de a legmagasabb elérhető sebességet ugyanúgy 240 km/h-ra korlátozták a mérnökök.

A csomagtér alatt elhelyezett folyadékhűtéses lítium-ion akkumulátor is közös a két típusban, ez egy 104 darab zacskós cellából álló csomag, aminek kapacitása 17,8 kWh. Ez a szerkezet 0,5 kWh-val több energia eltárolására képes, mint az, amivel a Q7 TFSI e quattro forgalmazása történik tavaly óta, ám most az a modell is megkapta az aksi legújabb generációját. A hajszálnyi kapacitás-növekedés mellett az Audi állítja, hogy ez az akku sokkal kompaktabb, és 40 kilóval könnyebb az előzőnél.

A gyengébb Q8 PHEV hatótávolsága 47 kilométer a WLTP szerint, az erősebb változat pedig 45 kilométert megy el egy töltéssel tisztán elektromos módban az európai szabvány szerint. A villanymotor egészen 135 km/h-s sebességig képes biztosítani a hajtást a belsőégésű motor nélkül. 7,4 kW teljesítmény mellett az akkucsomag körülbelül két és fél óra alatt teletölthető.

A csomagtér 505 litert kínál, ami lehajtott hátsó ülésekkel 1625 literre bővíthető.

A kupés SUV konnektoros típusainak előrendelése a következő napokban indul a gyártó európai piacain. Németországban a Q8 55 TFSI e quattro 75.351 euróról indul a 16%-os áfával együtt, erre a vásárlók még 5625 euró támogatást is felvehetnek. A Q8 60 TSFI indulóára 92.800 euró.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.