Főoldal » elektromos autó » Több vevőt érdekelnek a tölthető autók, mint a dízelek

Több vevőt érdekelnek a tölthető autók, mint a dízelek

A verivox.de árösszehasonlító oldal megrendelésére készült felmérés szerint a németek egyre jobban érdeklődnek az elektromos és hibrid autók iránt, miközben a dízeles meghajtás veszít a vonzerejéből. A megkérdezettek 18 százaléka ugyanis azt válaszolta a piackutatást végző intézetnek, hogy a következő autó vásárlásakor megfontolnák egy konnektoros autó vásárlását, míg a dízelt csak 14,5 százalékuk jelölte meg lehetőségként. Tisztán elektromos autót a megkérdezettek 11%-a, míg tölthető hibridet 7%-uk vásárolna.

A válaszadók többsége a rövid hatótávot, a magas vételárat és a megfelelő töltőinfrastruktúra hiányát jelölte meg legfőbb ellenérvként a tisztán elektromos autókkal szemben. Negyedük szerint pedig az elektromos autók környezetvédelmi előnye is elégtelen.

A Daimler jelentése szerint a német piacon a harmadik negyedévben hatszorosára nőtt a konnektoros modelljeik eladása a tavalyi év azonos időszakához képest, aminek köszönhetően az eladott autóik negyede volt elektromos vagy hibrid ebben az időszakban.

Németország számára a kibocsátási célok elérése a közlekedési szektorban a legnehezebb. Ugyan a belsőégésű motorok egyre hatékonyabbak lettek, de ezzel párhuzamosan az autók mérete is megnőtt, miközben az elektromobilitás terjedése a reméltnél lassabban indult be. Az állami támogatásoknak köszönhetően azonban az elmúlt hónapokban látványosan megugrottak az elektromos autók eladásai: szeptemberben például meghaladta a számuk a húszezret is, míg arányuk elérte 8%-ot.

Mint ahogyan arról az egyik korábbi cikkünkben már írtunk, Németországban a tisztán elektromos autók után – értékhatártól függően – 9000 vagy 7500 euró támogatás, míg a tölthető hibridek után 6750 vagy 5615 euró támogatás vehető igénybe. Úgy tűnik tehát, hogy a hagyományos autók árelőnyének elolvadása Európa legnagyobb – és egyik legkonzervatívabb – piacán is meghozhatja a fordulatot.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.