Ennyibe kerül legolcsóbban a legjobb villanyautó

77.400 dollár lesz a gyártó által javasolt kereskedelmi indulóára a Lucid Air alapváltozatának – jelent meg az információ a kaliforniai start-up vállalat honlapján, pontosítva a korábban közzétett árlistát, melyben ez idáig csak 80.000 dollár alatti összeg volt megjelölve a legolcsóbb változathoz. A 7500 dolláros szövetségi támogatással együtt 69.900 dollárért haza lehet majd vinni a villanyautót (egyes államokban további támogatás is elérhető lehet), amely ezért az árért 480 lóerős teljesítményt hátsókerék-hajtással, valamint 406 mérföldes (670 kilométeres) hatótávot kínál cserébe.

Összehasonlításképpen a legutóbbi 3000 dolláros árcsökkentés után egy Tesla Model S Long Range Plus 402 mérföldes EPA hatótávval– a Lucid Air első számú vetélytársa a piacon – 71.990 dollárról indul az Egyesült Államokban, ám mivel erre már nem vehető igénybe a támogatás, az Air alapmodell 2000 dollárral olcsóbbra jön ki.

Műszaki megoldásait tekintve a Lucid Air jelenleg a legfejlettebb tisztán elektromos autó, a vezérigazgató elmondása szerint összességében 17%-kal hatékonyabb, mint a Tesla csúcsszedánja. A kivételesen tágas utastér és csomagtér, valamint a prémium minőség ráadásul mind olyan tényezők, melyekkel a Lucid vásárlókat lophat el a Teslától. Hozzá kell tenni viszont, hogy a legolcsóbb Lucid nem lesz elérhető 2022 előtt, így bármennyire is jó üzletnek hangzik a 670 kilométer hatótávú, Teslánál is alacsonyabb árú prémium villanyautó, egyáltalán nem biztos, hogy két év múlva is ugyanez lesz a helyzet. Ráadásul a Lucidnál még a gyártósorok beindítása is hátravan.

Mostantól fogva a Lucid villanyautójának valamennyi változata foglalható (leszámítva a még fejlesztés alatt álló hárommotoros bestiát), az alapmodellért 300 dollár előleg kifizetése szükséges. A limitált darabszámú, 169.000 dolláros különleges Dream Edition kiszállítása 2021 tavaszára várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.