Főoldal » elektromos autó » Teljesen önvezető teherautót árulnak a svédek

Teljesen önvezető teherautót árulnak a svédek

Valamennyi kereskedelmi vállalat számára elérhetővé vált a T-Pod, az Einride tisztán elektromos meghajtású, önvezető tehergépjárműve, melynek 2016 óta tartó fejlesztésében és tesztelésében a DB Schenker, valamint a Lidl is részt vesz. A jármű szokatlan kinézete elsősorban a vezetőfülke hiányából fakad, ugyanis a kezdetektől fogva annak jegyében történt a tervezése, hogy a vezetésért kizárólag a mesterséges intelligencia lesz felelős. Ez csak akkor változik, amennyiben a rendszerrel probléma adódik, ebben az esetben egy erre kiképzett operátor távirányítással biztonságos helyre tudja vezetni az autót.

A T-Pod 2019-ben körbejárta a világsajtót, mivel ez volt a legelső kibocsátásmentes és teljes mértékben önvezető nehéz tehergépjármű, melynek tesztelése közúton történt. A múlt hét csütörtök óta világszerte előrendelhető villanyautó azonban nem teljesen ugyanaz, mint ami tavaly a svéd utakon vizsgázott Jönköping közelében, merthogy a tervezők egy kicsit átszabták annak érdekében, hogy alkalmas legyen a nagy volumenű gyártásra és kereskedelmi forgalmazásra. A módosítások elsősorban a karosszéria formáját célozták, az éles sarkokat lekerekítették, áramvonalasabbé téve ezzel a járművet, de az első és hátsó fényszórókat is lecserélte az Einride.

Egy ilyen sofőr nélküli masina a SAEJ3016 szabvány 0-tól 5-ig terjedő besorolása szerint a legmagasabb értéket kapná, hiszen emberi jelenlét nélkül a számítógépeknek minden szituációt teljesen egyedül kell megoldaniuk. A svéd gyártó szerint azonban ez a megszokott osztályozás nem húzható rá autójára, ezért az Einride egy saját rendszert dolgozott ki: az AET (Autonomous Electric Transport) 1-től 5-ig terjedő skáláján a legalacsonyabb azt jelenti, hogy a teljes önvezetés zárt létesítmények előre meghatározott útvonalain működik. Az AET 2-vel a jármű már környező utakra is kiengedhető, és akár telephelyek közötti rövid távolságokat is meg tud tenni. A hármas szintű tudás az alacsony forgalmú főutakon való vezetési képességet jelöli, de a legmagasabb sebesség nem haladhatja meg a 45 km/h-t. Az AET 4, mely az utolsó szint a teljes szabadság előtt, lehetővé teszi az autópályás közlekedést is, maximum 85 km/h-val.

Ebből következik, hogy bár a T-Podban nincs se kormány, se pedálok, egyelőre nem tudja azt, amit általában a teljes önvezetés alatt értünk, s alkalmazásának nemcsak a jogszabályok, hanem a technológia is határt szab. Jelenleg az első négy szinttel foglalható a teherautó, az AET 1 és AET 2 tudású példányok kiszállítása a jövő évben kezdődik, az AET 3-as és AET 4-es T-Podok pedig 2022-2023 környékén jutnak el a vásárlókhoz.

A műszaki specifikációkról nem tesz említést az Einride, így azok vélhetően nem változtak: a 26 tonnás bruttó össztömegű autó valós körülmények között 130-180 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.