Így lesz igazán egyszerű a villanyautók nyilvános töltése

A Daimler autógyártó vállalat és a felhasználóbarát töltési megoldásokon dolgozó Hubject sikeresen befejezte közös Plug&Charge pilot projektjének tesztfázisát, melyet az Ebee Smart Technologies töltőállomás-üzemeltető céggel közösen indítottak egy teljesen applikáció-mentes töltési technológia megalkotása érdekében. A Plug&Charge azon nemzetközi ISO 15118 szabvány legelső megvalósítása, amely az elektromos járművek (EVs) és az őket ellátó elektromos berendezések (EVSE) közötti kommunikációs kapcsolatot határozza meg, lehetővé téve az automatikus információcserét az autó és a töltő között digitális tanúsítványok segítségével. Ennek gyakorlati haszna abban keresendő, hogy többé nem lesz szükség mobiltelefonos applikációval vagy kártyával bajlódni, a töltő ugyanis magától felismeri, hogy ki csatlakoztatta az autóját, kinek kell számlázni, így minden elektromos autót olyan kényelmesen tudunk majd tölteni, mint a Teslákat a Supercharger állomásokon.

Az egyszerűsített töltési megoldás működési elve a következő: amint a csatlakozás megtörtént a villanyautó és a töltő között, a tulajdonos adatai titkosított formátumban bekerülnek a rendszerbe, és a töltő ellenőrzi a kapott információt. Miután a töltő sikeresen felismerte az őt használni kívánó autóst (pontosabban autót), a töltés automatikusan elindul, számlázási folyamattal egyetemben. „Az ISO 15118 standard szerint létrehozott Plug&Charge biztonságos hitelesítést és engedélyezést biztosít offline üzemmódban is, ahol nincs semmi másra szükségünk, csupán a töltőkábel csatlakoztatására” – magyarázta el a technológia előnyeit a gyártó.

A BMW, Bosch, Daimler, EnBW, Siemens, és a Volkswagen Group által alapított Hubject szerint a technológia készen áll a sorozatgyártásra, de jelenleg csupán egyetlen jármű, a márciusi Genfi Autószalon óta a Mercedes EQ szériája alá tartozó új, tisztán elektromos Smart képes a szabványnak megfelelő módon azonosítania magát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.