Plug&Charge funkciós a Tritium új villámtöltője

Új, 175 kW teljesítményű villámtöltőt jelentett be a Tritium vezérigazgatója az ACT virtuális konferenciáján. Az RT 175-S a legelső olyan kereskedelmi forgalomban kapható töltőberendezés lesz az amerikai kontinensen, mely támogatja az ISO 15118 szabvány szerinti Plug&Charge azonosítást. Európában korábbi modelljeit már felfrissítette erre a funkcióra az ausztrál töltőgyártó, így például Németország, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, Olaszország, valamint Csehország IONITY-állomásainak szoftvere már megengedi a közvetlen kommunikációt az autóval és a mindenféle kártya nélküli azonnali automatikus töltésindítást csatlakozáskor. A Porsche Taycan októberben megjelenő újdonságai között már a Plug&Charge is elérhetővé válik, így a jármű oldaláról sem lesz akadálya az egyszerűbb töltési folyamatnak.

Az RT 175-S kompatibilis mindenféle CCS vagy CHAdeMO csatlakozót viselő villanyautóval, az előbbin 350 A-es, az utóbbin 200 A-es áramerősség érhető el DC hálózaton. A fejlesztés során kiemelt cél volt, hogy extrém magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt folyamatosan tartható legyen a töltési teljesítmény. A folyadékhűtésnek köszönhetően a 175 kW-os csúcsot egészen 40°C-ig képes tartósan biztosítani a berendezés, de még 50°C-os hőségben is megy a folytonos 150 kW. A levegőhűtéses modellekkel szemben itt szűrőt sem kell rendszeresen cserélni. A hidegebb klímákon nagyjából -30°C-ig kell zuhannia a hőmérsékletnek ahhoz, hogy jelentősebb teljesítményromlás következzen be.

„A töltőt itt fejlesztettük a meleg, poros Ausztráliában, hogy ellenálljon a rendkívüli hőségnek, párának, kosznak, sónak, és kívül tartsa az ijesztő csúszómászókat, amiből bizony nálunk rengeteg van!” – viccelődött Jane Hunter vezérigazgató.

A Tritium elmondása szerint a töltőoszlop karcsúsága és kis alapterülete lehetővé teszi a könnyű elhelyezést magas népsűrűségű területeken, és azoknak sem kell nagyobb helyet felszabadítaniuk, akik 50 kW-os berendezésről váltanának. Az első RT 175-S-eket Kanadában már le is telepítette a vállalat egy kereskedelmi flotta számára, de már európai szolgáltatókkal is folynak az egyeztetések.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.