Közeleg az Android Auto kompatibilis Plugshare

A PlugShare az egyik legnépszerűbb közösségi alapokon működő térképes elektromosautó-töltőpont kereső alkalmazás, amely világszerte több mint 400.000 töltési pontot tartalmaz. A közösség bármelyik tagja felveheti a töltőpontokat és módosíthatja azok információit, amely nagyon előnyös, hiszen így a legtöbb töltőpont nagyon hamar bekerül az adatbázisba. Persze hátránya is van: központi ellenőrzés hiányában előfordulnak duplikált, téves, már nem működő töltők is.

Az applikáció fontos funkciója a bejelentkezés, amely több okból is hasznos. Amennyiben töltés közben bejelentkezünk egy töltőre, azzal jelezhetjük a többi villanyautósnak, hogy épp foglalt az adott töltő. A töltési idő tervezett befejezésének megadásával azt is közölhetjük, meddig maradunk. A töltők működőképességére vonatkozóan is hasznos információ az utolsó sikeres töltés dátuma. Ha egy töltőn évek óta senki sem jelentkezett be, érdemes B-tervvel készülni, hátha nem működik az adott töltőoszlop.

Az alkalmazás komoly hiányossága, hogy egyelőre nincs Apple Carplay és Android Auto kompatibilis verziója, azaz csak a mobiltelefon saját kijelzőjén használhatjuk. Autóvezetés közben mobiltelefont használni azonban veszélyes és tilos, így meg kell állnunk, ha egyedül utazunk és szeretnénk megkeresni a legközelebbi töltőpontot.

A hírek szerint a helyzet hamarosan megváltozik, a tesztelőnek jelentkezők már letölthetik és kipróbálhatják a PlugShare új, Android Auto kompatibilis verzióját. Az iPhone-tulajdonosok számára egyelőre nincs hír hasonló előrelépésről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.