Androiddal jönnek a jövő Fordjai

A hétfőn hatéves stratégiai együttműködést jelentett be a Ford és a Google, amely során 2023-tól kezdődően árkategóriától függetlenül több millió Ford és Lincoln márkájú autó fedélzeti számítógépére telepítik fel az Android rendszert, valamint a Google applikációit, illetve szolgáltatásait. A partnerség az amerikai autógyártó átalakulását támogatja, mely az elektromosítás, és az önvezetés mellett a járművek digitalizációjának és összekapcsolhatóságának fejlesztését célozza. A két óriásvállalat egy közös munkacsoportot hoz létre az ügy érdekében Team Upshift néven, melynek tagjai a járművek infotainment rendszerei mellett új értékesítési módszereken, és személyre szabott ajánlatok kínálatán is dolgozik majd.

A Google Maps a napokban bővült egy rendkívül hasznos villanyautós funkcióval: hosszabb utakon közbenső töltési pontokkal tervez útvonalat, belekalkulálva a töltési időt is az utazás hosszába, s ezáltal leveszi ennek terhét a sofőr válláról. Ez egyelőre csak a Polestar 2 és a Volvo XC40 Recharge modelleken elérhető, hiszen ezek Android-alapú rendszert futtatnak. Habár a Ford nem tesz külön említést elektromos autókról, az együttműködésnek köszönhetően valószínűleg számos kibocsátásmentes modellben is találkozhatunk majd az okostelefonokból jól ismert felülettel. A Google Maps mellett a jövő Fordjaiban a Google Assistant hangalapú vezérlése is elérhetővé válik, a Google Play-en pedig autós használatra optimalizált applikációk tömkelege lesz letölthető.

 

A teljesen elektromos Ford Mustang Mach-E jelenleg a Blackberry QNX operációs rendszeren futó Sync 4 infotainment rendszert használja, hogy ennek mi lesz a sorsa az Androidra való átállást követően, azt egyelőre nem tudni, de valószínűleg a kifejezetten a gyártó járműveire szabott felület kialakításakor fontos szerepe lesz 2023 után is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.