Európába jön a brutálisan olcsó és népszerű kínai miniautó

A General Motors, SAIC, és a Wuling közös kínai autógyártó vállalkozása (SGMW) által gyártott Hongguang MINI EV tavaly nyári megjelenése óta hónapról hónapra egyre hajmeresztőbb eladási számokat produkál. 2020 végéig, mindössze hét hónap alatt több mint 127 ezer darab talált gazdára belőle Kínában, s ezzel a világ egyik legnépszerűbb akkumulátoros elektromos autójává vált – összehasonlításképpen a Renault Zoéból, mely Európa legkeresettebb villanyautója volt tavaly, 100.657 példányt vittek haza a vásárlók. A mindössze 20 kW teljesítményű villanymotor által hajtott aprócska jármű sikerét leginkább az ára indokolja, hiszen hazai piacán átszámítva körülbelül 1,3 millió forintért lehet hozzájutni.

Éppen az ilyen városi cirkálókért szoktuk irigyelni Kínát, és figyelni a híreket arra keresve a választ, hogy eljutnak-e Európába a szuperolcsó villanyautók. Nos, a Hongguang MINI EV esetében lehet, hogy szerencsénk van, merthogy, ha nem is éppen ezen a néven, de tervben van az európai értékesítés. A leginkább páncélozott terepjáróiról ismert lettországi Dartz jelentette be, hogy modern villanyautó-gyártóként újjáéleszti az orosz FreZe márkát, és be is mutatta első modelljét, ami a Hongguang MINI EV alapján készült, vagyis pontosabban majdnem ugyanaz.

Forrás: Dartz

A Nikrob EV látszólag semmiben sem különbözik a kínaiak miniautójától, de a műszaki adatok eltérhetnek, miután a Dartz azt állítja, hogy 190 km-re növelte az autó hatótávját. (Az SGMW járműve a nagyobbik, 13,9 kWh-s akkuval 170 kilométerre képes a NEDC szerint.)

Forrás: Dartz

Egyelőre nem tudni, hogy mikor, és mely országokban lesz elérhető a Nikrob EV, de 9900 eurós célzott árcédulájával Európa egyik legolcsóbb villanyautója lehet, ha tényleg piacra kerül. A gyártást a Nikrob partnervállalat végzi majd, innen kapta nevét a jármű.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.