A Hubject felgyorsítaná a Plug&Charge elterjedését

A Hubject bejelentette a Plug&Charge tesztrendszer elindítását, amely lehetővé teszi az elektromobilitás résztvevőinek, hogy elköteleződés nélkül egy semleges tesztkörnyezetben fejleszthessék tovább a Plug&Charge rendszerük funkcióit.

A villanyautósok gyakran panaszkodnak amiatt, hogy számtalan applikáció és RFID kártya szükséges az autó töltéséhez. A jövő valószínűleg nem a bankkártyás vagy készpénzes fizetési lehetőségek bevezetése, hanem az automatikus fizetési rendszer lesz. A Tesla tulajdonosok már lassan egy évtizede élvezhetik a Superchargereken a Plug&Charge megoldás előnyét, amelyben a töltés azonnal és automatikusan elindul a töltőkábel csatlakoztatásakor, a töltési díjat pedig utólag vonja le a szolgáltató az autó vásárlásakor megadott bankkártyáról. A komfortos megoldást idén az Ionity is bevezette, most pedig a Hubject új tesztrendszerének köszönhetően kezdhetünk abban reménykedni, hogy hamarosan szélesebb kör számára is elérhető lesz ez a megoldás.

A Plug&Charge használatához tanúsítványokat tárolnak a járművek és a töltőoszlopok, melyekkel a töltési folyamat automatikusan indítható és számlázható a Hubject Root Pool-hoz csatlakozással.

Christian Hahn, a Hubject vezérigazgatója elmondta, hogy a Plug&Charge töltésindítási módot tartja az egyetlen lehetőségnek az elektromos járművek tömeges elterjedéséhez, mivel a felhasználók egy komfortos és biztonságos megoldást szeretnének. A tesztrendszer elindításával a Hubject úgy döntött, hogy megosztja eddig megszerzett tudását és tapasztalatait a piac további résztvevőivel az elektromos autók terjedésének felgyorsítása érdekében.

A megoldás nem csak egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a villanyautó töltést az applikáció vagy RFID töltőkártya kiküszöbölésének köszönhetően, de a biztonságot is növeli a jármű és a töltőinfrastruktúra közötti közvetlen és titkosított kommunikációval. Az ISO 15118 szabványnak megfelelő tanúsítványrendszert a töltőpont üzemeltetők (CPO), a roaming hálózat üzemeltetők, az elektromobilitás szolgáltatók (EMP), a töltőoszlop gyártók és az autógyártók közösen fejlesztették ki. A rendszerre építkezve az új belépők is hozzáadhatják tanúsítványaikat a meglévő készlethez. A Hubject tesztrendszeréhez csatlakozáshoz nincs szükség a Hubject roaming platformhoz csatlakozásra, csak a tanúsítványkészlethez és a Hubject PKI Root-hoz kell csatlakozni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.