7 személyes elektromos Audi mutatkozott be

Az Audi e-tron sorozata tovább bővül, de a nagycsaládosoknak legérdekesebb modellt egyelőre csak Kínában forgalmazzák. A konszerntestvér VW által gyártott ID.6-ról időközben már az a hír járja, hogy mégis elhozzák Európába is, így a márka rajongói már talán abban is reménykedhetnek, hogy a négy karikás kiadás is elérhető lesz az öreg kontinensen is.

Egy kínai autókiállításon bemutatkozott a teljesen elektromos Q5 e-tron.

Álruhában

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a VW csoporton belül igen fontos a közös alkatrész és padlólemez stratégia. Igaz ez a prémium szegmensre is, hiszen az Audi kap alapokat a VW logós rokonoktól és a Porschétől is. A Q4 e-tron például nem csak a VW ID.4-ben is használt MEB padló lemezre épül, de a két modellt konkrétan ugyanabban az üzemben is készítik. Hasonlóan, az új Q5 e-tron a VW ID.6 gazdagabb unokatestvére, és a gyártás, illetve a hírek szerint a fejlesztés is az egyik olyan kínai vegyesvállalatnál történik (SAIC), ahol a VW logós testvér készül.

Az autó belseje nagyban hasonlít a Q4 modellhez, de a Q5 hosszabb, nagyobb. Méretre az autó pontosan megegyezik az ID.6 4876 milliméteres hosszúságával, és a tengelytáv is azonos. Ami pedig különösen fontos lehet a célközönségnek, a kocsiból a 7 személyes kivitel az alap, de ha csak 2 nagyobb fotelt kérünk a középső sorba, akkor van belőle 6 főre tervezett változat is.

This slideshow requires JavaScript.

Ahogy az újabb e-tronoknál megszokhattuk, elsőnek a 40-es és 50-es típusváltozatok készülnek a kocsiból – előbbi 201 lóerős hátsókerékhajtású, utóbbi viszont egy összekeres quattro, két motorral és 302 lóerő összteljesítménnyel. Bár ez nyilván nem kevés, azért egy ekkora, 2,5 tonnás autóhoz nem is feltétlenül rengeteg. A nagyobb 83,4 kWh méretű akku a hátsókerék meghajtású változatot 560, az összkerekeset 540 kilométerre tudja eljuttatni, de később jön majd a Q5 e-tron 35, ami 177 lóereje mellé egy kisebb, 62,3 kW kapacitású aksit kap – ez 420 kilométerre lesz elég. Az összes hatótáv adatnál érdemes azonban észben tartani, hogy itt az NEDC tesztciklusról beszélünk, ami a szigorúbb amerikai és európai normákhoz képest akár 30-40%-kal is engedékenyebb lehet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.