Elindult a Plug&Charge minden Ionity töltőállomáson

A BMW Group, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group, Mercedes Benz AG és a Volkswagen Group együttműködéséből működtetett Ionity ma bejelentette, hogy a minden autótulajdonos számára nyitott európai töltőhálózatok között elsőként valamennyi töltőállomásán elérhetővé vált a Plug&Charge funkció. A közlemény végén megjegyzi azonban, hogy öt töltőállomáson (a dániai Aabenraa és Greve helyszíneken, Hollandiában Oosterhoutban, valamint a német Nempitz és Wolfsburg on Braunschweiger Straße állomásokon) a funkcióval nem kompatibilis töltőállomások cseréje 2022-ben történik meg. Az ISO 15118 szabvány által definiált technológia első tesztjeit már 2018-ban elvégezte a közös vállalkozás, 2020 eleje óta pedig fokozatosan telepíti fel töltőoszlopaira a töltési folyamatot nagymértékben leegyszerűsítő funkciót.

Amennyiben a töltőoszlop Plug&Charge-kompatibilis, a villanyautósnak többé nincs szüksége RFID-azonosítóra, applikációra, vagy bankkártyára a töltés elindításához, hiszen az azonosításhoz szükséges adatokat magától az autótól fogja kapni a töltőkábel csatlakoztatása után. Amikor ez megtörténik, az azonosítás és a töltés folyamata azonnal elindul, a töltést követően pedig a számlázás is automatikusan történik, így a töltőállomásoknál való fizetés is a múlté. A Plug&Charge hitelesítési folyamata nem csupán szimplább töltést, hanem nagyobb adatbiztonságot is magában hordoz – írja az Ionity.

A mérföldkő árnyoldala azonban, hogy a Plug&Charge kommunikáció két szereplőből áll, azaz az autónak is kompatibilisnak kell lennie a funkcióval ahhoz, hogy a villámgyors töltésindítás megtörténhessen. Néhány újabb modell, például a Porsche Taycan, a Ford Mustang Mach-E, és a Mercedes-Benz EQS már tudnak ilyet, de egyelőre kevés olyan villanyautós van az utakon, aki ki tudja használni az Ionity töltőoszlopainak új képességét.

Az Ionity töltőhálózatában jelenleg 371 töltőállomás működik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.