Saját építését látja el energiával ez a svéd naperőmű

A neperőműveknek nincs kéménye, de tény, hogy a legyártásukhoz és a megépítésükhöz energiára van szükség, ami részben fosszilis eredetű. Erre a körülményre előszeretettel szoktak hivatkozni a megújuló energiát ellenző körök, bár ez az érvelés számomra mindig is sántított, hiszen az energiamix zöldülésével a gyártási folyamatok szennyezése is csökkenni fog. Más szóval a megújuló energia saját maga oldja meg az egyik problémáját.

Az építéssel járó szennyezés csökkentésére láthatunk egy jövőbe mutató példát Svédországban, ahol az Alight éppen az ország legnagyobb, 18 MW-os napelemparkját építi. Egy pilot projekt keretében azonban az ilyenkor szokásos dízel generátor helyett a Northvolt egyik mobil akkumulátora biztosítja az építkezéshez szükséges áramot.

Az akkumulátort a naperőmű elsőként megépült része tölti fel napenergiával. Az Alight képviselője szerint már a park egy 0,5 MW-os egysége is elég energiát termel a kivitelezés befejezéséhez.

A Northvolt Voltpack Mobile System nevű akkumulátora 250 kW teljesítmény leadására képes, és moduláris felépítése révén 245-től 1225 kWh-ig skálázható a tárolási kapacitása.

Kép: Alight

A Svédország déli részén lévő Skåne tartományban épülő erőmű kivitelezése az év elején kezdődött, és jövő tavaszra fog befejeződni. A beruházás az egyike a tartományban épülő, piaci alapon, azaz állami támogatások igénybevétele nélkül megvalósuló naperőműves projekteknek, amelyek összkapacitása mára már elérte az 1 GW-ot.

Az Alight igazgatója, Harald Överholm a pilot projekt eredményei nyomán úgy látja, hogy a Northvolt akkumulátora képes kiváltani a dízellel működtetett generátorokat a munkavégzés során, ezért reményeik szerint a jövőben teljesen dízelmentesek lehetnek az építkezéseik.

Az ötlet maga kézenfekvő, hiszen pazarlás lenne egy félig kész erőmű termelését nem kihasználni, a napenergia pedig az ilyen megoldások révén idővel a teljes értéklánc mentén tisztábbá válhat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.