KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

És még mindig nincs vége: újabb betekintést követelnek Berlinben

Mint azt már korábban megírtuk Brandenburg állam környezetvédelmi hivatala megismételte a Tesla német gyárának harmadik lakossági meghallgatását, mert egy technikai hiba miatt félő volt, hogy pereknek nézhettek volna elébe.

Most úgy néz ki, ez sem volt elég.

Nem láttak mindent

A német sajtó pár napja arról  számolt be, hogy a német Nabu, BUND, Grüne Liga és NaturFreunde környezetvédelmi szervezetek közös közleményt adtak ki, amelyben azt írják: újabb lakossági kört követelnek a Tesla német gyárának építésével kapcsolatban.

Mint az ismeretes, a Tesla berlini gyára kapcsán már 4 lakossági meghallgatást is tartottak. Ezek menetrendje szerint nyilvánosságra hozzák a kérdéses műszaki dokumentációikat és tanulmányokat, amelyek tanulmányozására és kérdések, kifogások benyújtására 3 hét áll rendelkezésre. Ezt követően a hivatal eldönti, hogy szükséges-e egy lakossági fórum megtartása, illetve a felmerült kérdések és ellenvetések mindegyikét megválaszolják. Az utolsó, harmadik kört, amely során 809 beadvány érkezett, azonban meg kellett ismételni, mivel annak kihirdetése a törvényben meghatározott 7 nap helyett, csak 2 nappal korábban történt meg. A negyedik körben még összesen 8 darab beadvány érkezett.

2020 februárjában két német környezetvédő egy rögtönzött préselt fenyőfa emelvényen, IKEA nejlonzacskó kíséretében kötözte magát a Tesla területén a fákhoz. Forrás: Twitter/@baumpirat_innen

Most a környezetvédelmi szervezetek azt nehezményezik, hogy a dokumentumok egy részét csak a lakossági meghallgatás után tették nyilvánossá. Az anyagokban bizonyos információk ugyanis ki vannak húzva, leginkább üzleti titokra hivatkozva nem tehetők nyilvánossá. A vád szerint, pár ilyen adat, sor, mondat, utólag fel lett fedve. Azt is megjegyezték, hogy a hatóság által a Teslától bekért második vészhelyzeti dokumentáció sem volt megismerhető, illetve, hogy a környezetvédelmi szervezetek állásfoglalásai sem voltak feltöltve.

A minisztérium a sajtó megkeresésére úgy reagált, hogy a lakossági meghallgatás lezárt nem jelenti azt, hogy ne lenne joga bárkinek kérvényezni újabb dokumentumok megtekintését. A még hiányzó anyagok még a végleges engedély kiadás előtt be fognak érkezni, és ezeket a hivatal figyelembe fogja venni.

A legfrissebb hírek továbbra is decemberre teszik a gyár indulását, de kérdés, hogy ez nem lesz-e majd évekig tartó pereskedés kezdete.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.