Elektromos teherautók a Renault Trucks gyártósorán

Még ebben a hónapban megkezdődik a D Z.E. és a D Wide Z.E. tisztán elektromos meghajtású teherautók sorozatgyártása a Renault Trucks normandiai Blainville-sur-Orne létesítményében. Az 1957 óta működő gyár közepes tehergépjárművek termelésére specializálódott, ebbe a kategóriába esik a D Z.E. a maga 16 tonnás össztömegével, valamint a szélesebb kialakítású változata 26 tonnával. A villanyos behemótok ugyanazon a gyártósoron épülnek, ahol a dízeles meghajtású megfelelőik, de a Renault Trucks egy 1800 négyzetméter területű új épületet is felhúzott, amelyben kizárólag az elektromos hajtáslánchoz kapcsolódó feladatokat végzik az erre szakosodott dolgozók. Itt szerelik össze például a hajtóművet, a villanymotort, az elektronikát, de az akkumulátorok tárolása is itt történik szabályozott hőmérsékleten, valamint az elkészült teherautók minőség-ellenőrzésére is itt kerül sor. A Renault Trucks alkalmazottai összesen 50 órát töltenek egy-egy elektromos teherautó megépítésével.

A D Z.E. és D Wide Z.E. modelleket 2018 nyarán mutatta be a gyártó, akkor 2019 második felére tűzte ki a termelés indulásának időpontját – a csúszás okáról nem tett említést. A két jármű a Master Z.E. termékvonalához csatlakozik, így a vállalat különböző feladatokra különböző méretű és teherbírású zéró emissziós járművekkel tud szolgálni: míg a Master Z.E. leginkább városi áruszállító feladatokra alkalmas, a D Z.E. inkább a városkörnyéki munkavégzésre lett tervezve, míg a D Wide Z.E.-t elsősorban hulladékgyűjtő célra szánja a Renault Trucks. Az olyan településeken, mint például London, ahol egyre kisebb mozgásteret kapnak a hagyományos gépjárművek, az üzemeltetők kénytelenek lesznek tisztán elektromosra váltani. Kibocsátásmentes kukásautója már a Volvonak is van, valamint a Mercedes-Benz is dolgozik rajta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.