Holnaptól közlekednek az elektromos Ikarusok Székesfehérváron

Holnap szolgálatba áll Székesfehérváron a két első elektromos Ikarus 120e típusú busz, írja Facebook-oldalán Dr. Cser-Palkovics András.

A buszok már nem a Zöld Busz demonstrációs mintaprogramban vendégeskednek néhány hétig, hanem a város saját 12 darabos flottájának első példányai. A járműveket az Ikarus gyárában szerelték össze, így több mint fele részben magyar hozzáadott értéket képviselnek. A buszok már megkapták a városhoz illő színeket és holnaptól menetrend szerinti forgalomban közlekednek, a 43-44-es vonalon kezdik meg a munkát. A 12 méter hosszú járművek 86 utas szállítására alkalmasak, hatótávolságuk 350 km.

A buszok természetesen alacsonypadlósak, légkondicionáltak, modern utastájékoztatási rendszerrel felszereltek. Az Ikarus-nosztalgia jegyében a buszok ajtócsengője a klasszikus Ikarus 260-asokat idézi.

További tíz hasonló busz a tervek szerint szeptemberig érkezik a városba, bár ezzel a város teljes flottája még nem lesz elektromos, melyet az elektromos buszokkal kapcsolatos vegyes tapasztalatokkal indokoltak. Az mindenesetre biztos, hogy az új járművek nem csak utazási komfortban, de a levegő minőségében egyaránt jelentős előrelépést jelentenek a városlakók számára.

Mivel az üzemeltetést végző Volánbusz számára is újdonság az elektromos hajtás, előfordulhatnak kezdeti nehézségek, fennakadások, kérik, hogy az utasok jelezzék az észrevételeiket, esetleges problémákat a Volánbusz vagy az önkormányzat felé.

Fotók: Facebook / Dr. Cser-Palkovics András

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.