Főoldal » elektromos autó » Nem, még nem kerülik ki a kátyúkat a Teslák

Nem, még nem kerülik ki a kátyúkat a Teslák

Az elektromos autókkal kapcsolatos félrevezető információk kérdése egy visszatérő probléma.

Most a legtöbb szalagcím egy új Tesla-frissítést ruház fel a valóságosnál kicsit több tudással.

Rögös út a kátyú felismeréséig

A jelenlegi vezetéstámogató rendszerek kétség kívül legnagyobb problémája a bizonytalan sebességhatár-felismerés. Azonban ha a második legnagyobb problémát keressük, akkor sem kell túl sokáig gondolkodni, ugyanis legalább ekkora gond az úthibák, kátyúk elkerülésének hiánya. 

A Tesla állítólag már dolgozik a problémán, az Electrek pedig a legújabb 2022.20-as frissítés kapcsán azt kürtölte világgá, hogy az autók már gyűjtik is erről az adatokat. A gond csak az, hogy ennek sem a frissítés hivatalos leírásában, sem a kódot sokszor elemző megfigyelők analízisében nem látjuk nyomát. A történet 2020-ig nyúlik vissza, ahol egy hosszú twitteres kérdésben valaki afelől érdeklődött, hogy a jövőben megosztják-e majd a Teslák egymással a környezetükről készült mikro-térképeket, amelyek az úton található veszélyeket listázzák. Itt a zárójelben fel volt sorolva a kátyú is, Musk pedig az egészre válaszul csak annyit írt, hogy igen.

A most kiadott új frissítés félreértésre alapot adó pontja arról szól, hogy az adaptív légrugókkal felszerelt Model S és X változatok mostantól képesek arra, hogy a többi Tesla által generált térkép információi alapján önműködően megemeljék az autó hasmagasságát, ha egyenetlen út következik. (Tesla Adaptive Suspension will now adjust ride height for an upcoming rough road section). Az Electrek ennek alapján írta azt, hogy a Teslák már gyűjtik a kátyúkról az adatokat, és bár most még ezt nem használják, de valószínűleg előbb-utóbb az is következik.

Nos ez lehet, sőt mi több, szükségszerű, hiszen az önvezetés sem működhet úgy, hogy 130-cal végigszáguldunk az M1 külső sávján, így előbb-utóbb kelleni fog egy ilyen frissítés, amit akár már a háttérben tesztelhetnek is. De egyelőre nem tudjuk pontosan milyen körülmények esetén emelik meg az autók a hasmagasságot. A rough road simán lehet csak egy egyenetlen földes, vagy murvás út, esetleg az úton lévő törmelék azonosítása is. A hasmagasság megemelése a kátyú problémájára ráadásul nem gyógyír, hiszen ettől még a futómű nem fogja jobban szeretni a 10 centi mély lyukat a sáv közepén.

Az Electrek írását azonban sok médium átvette és a legtöbben már az eredeti cikkben érzékelhető hajszálnyi óvatosságot is mellőzve arról számoltak be, hogy a Teslák kikerülik a kátyúkat. Maguktól még biztos nem, ez a feladat egyelőre a sofőrre van bízva.

A címlapkép forrása: Eugene Peretz, Flickr.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.