Épül a Ford villanyautó-városa

Megkezdődött a Ford úgynevezett BlueOval City autógyártó komplexumának építése Tennessee állam nyugati részén – ekkora, és ilyen fejlett járműgyártó központ létesítésére korábban még nem volt példa az amerikai óriás 119 éves történetében. A területet még márciusban kezdték el előkészíteni az építkezéshez, azóta több mint három és fél millió köbméter talajt mozgattak meg, közel 370.000 tonna követ raktak le, és több mint 4600 mélyalapot alakítottak ki.

Mint korábban beszámoltunk róla, az 5,6 milliárd dollárból épülő komplexum várhatóan 6000 alkalmazottnak biztosít majd munkahelyet, akik vertikális integrációban fognak dolgozni az elektromos autók összeszerelésén, akkugyártáson, valamint akkumulátor-újrahasznosításon. Itt készül majd egy forradalmi, új elektromos pickup, valamint fejlett akkumulátorok a Ford és a Lincoln márkák villanyautóihoz – írja közleményében a vállalat. A nagyjából 15,5 négyzetkilométeres megakampuszon 2025-ben indulhat el a termelés, és ez nagyban hozzásegíti majd a Fordot azon célkitűzéséhez, hogy 2026-ra évi 2 millióra nőjön a globális elektromosautó-gyártása. Természetesen más gigaberuházások is folyamatban vannak, Kentucky államban például az SK Innovationnel közösen építi fel a Ford 5,8 milliárd dolláros beruházással a BlueOval SK Battery Park akkumulátorgyártó épületegyüttest 5000 fős tervezett munkaerő számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.