Főoldal » elektromos autó » Megvásárolható lesz a retro Citroën

Megvásárolható lesz a retro Citroën

Tanulmányautóként egy autókiállításon nem lenne meglepő a Citroën retro stílusú kisteherautója, a Berlingo 2CV azonban októbertől megrendelhető és 2023 elején a gyártás is megkezdődik.

A Stellantis csoport tagjai közül a retro hullámot leginkább talán a Fiat lovagolta meg, hiszen egy egész modellcsaládot épített a felújított 500-as modellre. A Caselani által stílusosan átépített Berlingo azonban nem csak olasz, de magyar gyökerekkel is rendelkezik.

A Caselani nevű olasz cég munkatársaként ugyanis a Budapesten végzett Obendorfer Dávid tervezte a Berlingo M, azaz 4,4 méteres hosszúságú változatán alapuló 2CV Fourgonette modellt. Az autó elsőként az őshöz hasonló módon áruszállító változatban kerül piacra PANEL VAN néven.

Később viszont 6 üléses személyszállító, azaz CREW CAB VAN és 5 üléses PASSENGER VAN nevű szabadidőautó verzió is készül majd belőle. A forgalmazást a Caselani végzi, a Citroën hivatalos engedélyével. A látványos autó bármely motortípussal, így az elektromossal is elérhető lesz.

A régi kisteherautó formáinak lemásolása helyett vissza kellett utazni az időben és annak egyedi varázsát elhozni a 21. századi járművekbe. Izgalmas kihívás volt, mivel az eredeti furgonnak teljesen eltérő arányai voltak. Nagyon rövid első túlnyúlással, szép hosszú motorháztetővel és vizuálisan önálló csomagtérrel rendelkezett, amely nagyon eltér a Berlingo jellemzőitől – idézi a Stellantis sajtóközleménye Obendorfer Dávid szavait.

Az autó elejét a vintage stílusú karosszériaelemek, a lekerekített első sárvédő és a kiszélesedő M-alakú hűtőrács határozza meg, amely büszkén viseli a hatalmas Citroën márkajelzést. Elmaradhatatlanok a nagy kerek fényszórók, a hátsó traktus pedig hullámlemez-burkolatot kapott, ezzel is tisztelegve az 1951-ben piacra dobott 2CV Fourgonnette AU (U: „Utility”) előtt, amelynek utódai egészen 1987-ig léteztek.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.