Főoldal » egyéb » Éveken keresztül hamisították a minőségellenőrzést a Continentalnál

Éveken keresztül hamisították a minőségellenőrzést a Continentalnál

A Continental csoport saját belső vizsgálata tárta fel, hogy alkalmazottaik egy része éveken keresztül hamisította a minőségellenőrzési adatokat a cégcsoport műanyagipari ágánál.

Az autósok testi épsége nincs veszélyben, de kérdés, hogy károsodhattak-e a cég gumicsöveivel szerelt klímarendszerek.

A konzekvenciákat már levonták

A klímarendszerekhez használt tömlők minőségbiztosítása elsőre kevéssé fontos munkafolyamatnak tűnhet, de előírások rögzítik, hogy mennyi műanyag, illetve fémdarab válhat ki belőlük és kerülhet a rendszerben keringő hűtőközegbe.

A Continental saját vizsgálata most azt találta, hogy a kiszállított darabok 69,1%-ánál ez az érték nem felelt meg a rögzített paramétereknek.

A hibás gyártásra azért nem derült fény 2021 végéig, mert a cég saját munkatársai éveken keresztül meghamisították a minőségellenőrzési eredményeket, hogy eltussolják a hibát. A cég hangsúlyozza, hogy az a közlekedés és az utasok biztonsága nincs veszélyben, hiszen a klímarendszer zárt, onnan semmi nem kerül ki. Valószínű azonban, hogy nem tesz jót az autók klímarendszerének, ha apró műanyag és fémdarabokkal szennyeződik a hűtőközeg, a cég ugyanis már tárgyal ügyfeleivel, nagy autógyártókkal a hibás alkatrészek cseréjéről.

Continental tömlők és csövek a klímarendszerben. Forrás: Continental

A cég szerint a személyügyi konzekvenciákat már levonták az esetből, de a vizsgálat még nem zárult le teljesen. A DPA hírügynökség anyaga emlékeztet arra is, hogy a Continental kapcsán jelenleg is vizsgálódik a német államügyészség, mert felmerült a gyanú, hogy a cég és annak alkalmazottai részesei voltak a Volkswagen dízelbotrányának.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.