Az erfurti lakásokat már három év múlva zöld hidrogénnel fogják fűteni

Türingia fővárosában, Erfurtban a távfűtéses lakásokat 2025-től kezdődően már részben olyan hidrogénnel fogják fűteni, amelyet megújuló energiával állítottak elő. A türingiai energiaellátás modernizációját célzó projekt neve TH2ECO, ami a „Thüringer H2 ECOsystem” rövidítése, és a fűtés mellett az ipar, illetve a közlekedés területét is magába foglalja.

A tartomány 2021 júniusban fogadta el a hidrogénstratégiáját, majd ezt követően gyorsan mozgásba lendültek a dolgok, és elindult a TH2ECO projekt. A résztvevői között akadnak hálózatüzemeltetők, energia- és áramszolgáltatók, valamint megújuló energiával foglalkozó cégek is.

A hidrogéninfrastruktúra kiépítése már tavaly megkezdődött. Magát a zöld hidrogént elsősorban a helyi szélfarmok által termelt energiából fogják előállítani Türingia északi részén, bár kisebb részben azért a napenergiának is fog majd szerep jutni. A hidrogént innen egy 42 kilométer hosszú vezeték segítségével szállítják Erfurtba. Ehhez egy meglévő, 600 mm átmérőjű gázvezetéket alakítanak át, valamint egy új, 3 km hosszú csővezetékszakaszt is építenek, hogy a hidrogént eljuttassák az erfurti fűtőerőműbe, amely 86 ezer lakost lát el távhővel, és emellett kapcsolt villamosenergia-termelésre is képes. Ezzel párhuzamosan egy tároló is kiépítésre kerül, hogy a hidrogén az évszakos ingadozások idején is rendelkezésre álljon.

A zöld hidrogén a karbonmentes energiamixünk egyik alappillére. A hidrogén nemcsak a szél- és napenergia tárolására használható, hanem az ipar és a logisztika számára is fontos energiahordozóvá válhat” – magyarázta Burkhard Vogel energiaügyi államtitkár a projektpartnerekkel tartott találkozón. „A legjobb tudásunk szerint támogatjuk ezt az átalakulást, mert a régióból származó hidrogén értéket teremt és munkahelyeket biztosít Türingia számára.

A munkálatok várhatóan 2025-ben fejeződnek be, így három év múlva már meg is indulhat a hidrogénes távfűtés a városban. A projekt középtávú tervei között szerepel az Erfurt Kreuz ipari park bekapcsolása is a hálózatba, ezen a helyen épül egyébként a CATL első európai akkumulátorgyára is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.